UpBackNext

RODITELJSTVO - NAJVEĆA MOĆ

Obiteljski centar, Kaptol 3. Zagreb     

Biološka sposobnost imati djecu (plodnost) i sposobnost prave i uspješne roditeljske ljubavi su naše najveće i najznačajnije sposobnosti na fizičkom i duševnom (psihološkom) području.
Svi ljudi se slažu da svaki čovjek, svako dijete, više vrijedi nego najveća banka puna novaca, nego najveća tvornica sa svim strojevima, nego najvrjednije umjetničko djelo.
U obitelji, mi kao roditelji, započinjemo, razvijamo, odrastamo novog čovjeka, novo dijete.
Roditelji su više autori svoga djeteta, nego Michaelangelo svoje Pietŕ.
Michaelangelo je po mramor za svoju Pietŕ trebao ići u kamenolom. Svoje dijete roditelji započinju s komadićem očevog i majčinog tijela. Pietŕ ostaje kakva je bila, naše dijete raste u majčinom tijelu (pod srcem), majka ga hrani svojim mlijekom (koje se u prsima proizvodi iz njezine krvi), možemo dakle reći svojom krvlju. Otac ga hrani (daje mu rasti) svojim životom. Da bi zaradili za ono što je potrebno za rast i razvoj djeteta, otac i majka trošeći svoje vrijeme daruju u nepovrat dio svog života.
Dijete se razvija duševno zdravo, vedro, veselo, zadovoljno, dobro, marljivo, puno poštovanja prema sebi i drugima samo uz i po zreloj, pametnoj, trajnoj i nježnoj majčinskoj i očinskoj ljubavi. Bez doživljavanja te i takve ljubavi, dijete propada i zaostaje i fizički i psihički.
Gotovo da nisu poznati slučajevi drogiranja, trajnije potištenosti, alkoholizma, samoubojstva, trajnije lijenosti, promiskuiteta kod djece koja doživljavaju pravu roditeljsku ljubav. Prava i uspješna roditeljska ljubav znači uspješan odgoj za marljivost, strpljivost, darežljivost, umjerenost u jelu i piću, služenje plodnošću u okviru pametne i zrele ljubavi, poštovanje prema sebi i drugima i veselju što je drugima dobro. Roditeljstvo je najveća moć i upotrijebimo ju pametno.  
 
 

  

Top
 Copyright  1997,1998