UpBackNext

 IZ ZAGREBAČKIH KLUBOVA DVA VELIKA DANA
 VRUĆE LJETO UDRUGE KLUBOVA
 PRIJATELJSKI KLUBOVI

IZ ZAGREBAČKIH KLUBOVA DVA VELIKA DANA

Bašić Hasan,
Klub Prečko, II. grupa  
 
 

17. i 18. lipnja su dani, koje ne bi trebali tako brzo zaboraviti, jer su u mnogočemu pridonijeli borbi protiv našeg neprijatelja, alkoholizma. 17. lipnja je održana izborna skupština Udruge klubova liječenih alkoholičara Trešnjevke, a 18-og skupština Oglednog kluba Psihijatrijske bolnice Jankomir, Odjela za alkoholizam. Dva velika događaja u dva dana. Ne znam, koji je ljepši. Na oba skupa prisutno preko 300 ljudi. Zar to nije divno, osjećam buđenje, osjećam snagu, osjećam da postojim, osjećam da sam i ja kap u toj rijeci, što polako ali strpljivo zaobilazi sve zamke i prepreke koje me vode u moju novu budućnost, u moj novi trijezni život. Mislim i siguran sam da me više ništa ne može omesti, da zaplutam u neki muljeviti rukavac. Iznad moje glave stalno visi pitanje: "Zar sam stvarno morao postati alkoholičarom, da upoznam tako puno divnih ljudi, bistrog pogleda, što zrače nekom novom snagom, što i meni snagu daju? Kada sam zadnji puta bio na izložbi fotografija Dubravke Lacković, na koncertu za klavir Ede Trbovca, na koncertu Petre i Gorana, na predivnoj muzici i plesu grupe "Cabaret", i sve to u dva dana! Na sve te skupove rado odlazim, pun pitanja a sa njih se vraćam pun odgovora, sretan i zadovoljan. Trnci me prolaze, slušajući uvijek nadahnutu dr. Pintarić, i za mene veliko otkriće u svijetu alkohologije dr. Vesnu Golik-Gruber, te mog velikog prijatelja i "Majstora" dr. Željka Marinića, Lidiju Paszko, Vlastu Hitrec, Silvija, Trinajstića, Zlatka, Miću, i sve moje nove prijatelje. Zato, neka se naše trijezne rijeke šire, neka ih bude što više, neka mirno putuju, neka se pretvore u plavo more, u more naših ciljeva!     

  

Top
  

VRUĆE LJETO UDRUGE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA GRADA ZAGREBA

Lidija Paszko, dopredsjednica Udruge     

Zahvaljujemo prim.dr.sc. Darku Breitenfeldu, novom predsjedniku naše Udruge, što je podržao prijedlog, da se sastanemo ljeti. To se pokazalo vrlo korisnim. Zadržali smo kontinuitet okupljanja aktivnih članova, pružili mogućnost mladim apstinentima, da se aktiviraju i uče, a mobilnost oko aktualnih zahtjeva u radu Udruge, zadržala je intenzitet. Sastanci Udruge klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba i dalje su svakog drugog utorka u mjesecu, s time, da se u 16 sati sastaju članovi predsjedništva Udruge, a u 17 sati je prošireni sastanak s predstavnicima klubova liječenih alkoholičara. Tako je bilo 8. srpnja i 12. kolovoza 1997. godine. Predsjedavajući sastancima, prim.dr.sc. Breitenfeld, vodio je brigu o dinamičnosti sastanaka, fleksibilnom reagiranju na probleme i primjerenoj toleranciji. Osjetio se aktivni stav sudionika, napravili smo i prostor za kreativne. Sastanci su obilovali informacijama. Mr.sc.dr. Vesna Golik-Gruber ispričala je svoje dojmove sa susreta alkohologa i članova klubova liječenih alkoholičara u Slatini. Složili smo se da ubuduće brojnije i aktivnije sudjelujemo na stručnim skupovima. Spomenut je poziv na alkohološki skup u Italiji od 26.-29. rujna 1997., na kome može sudjelovati pet naših predstavnika. Uvjet je tečno govorenje engleskog jezika. Savez za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti Županije koprivničko-križevačke, dodijelio je maloj grupi naših članova "priznanje" za njihovo sudjelovanje u 13. sportskim susretima.. Iz uobičajenih izvješća o radu klubova liječenih alkoholičara zagrebačkih područnih udruženja i koordinacija, iskristalizirala se potreba za uvidom u trošenje namjenskih financijskih sredstava doznačenih od Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb. Prim.dr. Svjetlana Pintarić u ime nadzornog odbora Udruge, zamolila je gospodina Antuna Vukšića, blagajnika, da do 9. rujna 1997. skupi dokumentaciju iz klubova o načinu utrošenih sredstava. Sastajanje ovog ljeta pripremilo nas je i za veliki administrativni posao, kojeg moramo uraditi. "Narodne novine", službeni list Republike Hrvatske broj 70, od 7. srpnja 1997. donosi Zakon o udrugama, prema kome se klubovi liječenih alkoholičara trebaju preregistrirati u udruge. Udruga klubova liječenih alkoholičara treba se do 15. siječnja 1998. godine preregistrirati u Savez udruga klubova liječenih alkoholičara i uskladiti svoj statut s odredbama novog zakona. Usklađivanje statuta učinit će dipl. pravnik David Malbašić. O svemu ćemo se još dogovarati na narednim sastancima. Predložena je nabavka i prezentacija novih knjiga, pisanje biografija za jednu buduću zajedničku knjigu i osnivanje vlastite biblioteke.   

  

Top
  

PRIJATELJSKI KLUBOVI

Bašić Hasan,
II. grupa Kluba Prečko  
 
 

Od samog početka oživljavanja Kluba Rudeš započelo je prijateljstvo s Klubom Prečko. Prijateljstvo dvaju klubova traje i danas posebno sa II grupom Kluba liječenih alkoholičara Prečko. Oba kluba njeguju obiteljski pristup u nastavku liječenja u klubu i podstiču članove na redovitost odlazaka, na obiteljsku terapiju u svoje matične bolnice. Međusobno se posjećujemo i održavamo naše zajedničke sastanke. Sastanci su nam nadasve zanimljivi jer radimo na uvijek zanimljivim temama, kako učiniti naše međusobne odnose što kvalitetnijim i kako povratiti obiteljske vrijednosti u naš dom. Za naš dobar, kvalitetan i uvijek terapijski rad, naravno, moramo zahvaliti i našim stručnim djelatnicima profesorici Eriki Kovačević i soc. radnici Vesni Mitrović. Bez njih bi zaista bilo nezamislivo tako otvoreno o svemu razgovarati. Naši razgovori idu toliko daleko, da ponekad graniče s intimom. Tako smo još jednom spoznali da samo iskrenošću i otvorenošću možemo najbolje pomoći jedni drugima. Sve se svodi na to da su nam naši problemi nevjerojatno slični i samo se razlikuju u nijansama. Bilo bi nepravedno ne spomenuti i obitelji dvaju klubova, nositelje i entuzijaste, kojima nikada ništa nije teško. U Klubu Rudeš su to: obitelj Kerečeni i obitelj Hurenbegović, a u Klubu Prečko obitelji Kunštek, Denona, Drenški i Bašić. Zapravo, mi u oba kluba težimo novijim oblicima upoznavanja i druženja. Naši susreti nas više ne iznenađuju, kao u početku, kada smo svi bili pomalo rezervirani dok se nismo bolje upoznali. Sada smo, u pravom smislu, pravi prijatelji i uvijek se veselimo našim sastancima s kojih odemo uvijek svi zadovoljni. Tako na jesen planiramo zajednički izlet u berbu kestena. Posebna je vrijednost što u oba kluba ima članova "pjesničkih duša", a i naš stručni djelatnik Vesna Mitrović svakako spada među njih. Održat ćemo jednu večer poezije na koju pozivamo i gospođu Lidiju Paszko, pa neka nam od sada pjesme i poezija "opijaju dušu". Naša poruka svim klubovima je: nađite sebi prijateljski klub, otvorite se, širite nova prijateljstva i nova druženja, bit ćete bogatiji!     

  

Top
 Copyright  1997,1998   
 Webmaster&Design:Davor Moravek