UpBackNext Iz klubova:     

IZVJEŠĆE SA SASTANKA HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA, ALKOHOLOŠKE SEKCIJE I HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ALKOHOLIZAM I DRUGE OVISNOSTI, održanog dana 18. lipnja 1997. godine u Slatini

Organizatori sastanka su bili:
Dom zdravlja, na čelu s ravnateljem dr. Ivanom Bačura, Gradsko poglavarstvo Slatine, na čelu s gradonačelnikom Slatine gosp. Ivanom Levarom i voditelji alkoholoških programa u Slatini.
Sastanak je planiran na skupu u Popovači, a zamišljen je kao susret alkohologa i članova klubova liječenih alkoholičara iz šireg dravskog područja.
Slatina je grad s oko 17000 stanovnika, a na širem slatinskom području djeluju alkohološki programi 22 godine. Trenutno u Slatini radi 11 klubova liječenih alkoholičara, koji su dio teritorijalne mreže klubova, a uključeni su u Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatine.
Udruženje broji 210 članova i 10 stručnih djelatnika, koji rade u klubovima. Slatinu i naše alkohološke programe 6 puta je posjetio pokojni prof. dr. Vladimir Hudolin sa suprugom Višnjom, te je nezaboravno sjećanje, prijateljstvo i pomoć koju su nam oni pružili.
Posebno smo sretni što smo izdali i knjigu o našem radu "Slatinski alkohološki programi 1975-1995" autora Turk-Kuči dr. Marija i suradnici.
U knjizi se nalazi i rad pokojnog prof. dr. Vladimira Hudolina pod nazivom "Alkoholom izazvane patnje", a koristi se kao priručnik za rad u klubovima liječenih alkoholičara.
Ovaj skup je upriličen u povodu obilježavanja jubileja grada - 700 godina od prvog spomena Slatine i doprinosi boljem i kvalitetnijem načinu življenja zajednice.
Sastanak je imao slijedeći dnevni red:
1. Pozdravni govor gradonačelnika grada Slatine i ravnatelja Doma zdravlja
2. Aktualna alkohološka problematika u Hrvatskoj, prim. dr. sci. Darko Breitenfeld
3. Slatinski alkohološki programi, dr. Marija Turk-Kuči
4. Problematika klubova liječenih alkoholičara zagrebačke regije, mr. sci. dr. Vesna Golik-Gruber
5. Pauza i zakuska
6. Hitna stanja u alkohologiji i psihijatriji, mr. sci. dr. Tija Žarković-Palijan i dr. Gorana Bolić
7. Rasprava sudionika iz najšireg dravskog područja

Pokrovitelji i donatori sastanka su bili: Dom zdravlja Slatina, Gradsko poglavarstvo grada Slatine, Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina, Ljekarna Plantak iz Slatine.
Sva predavanja i izlaganja bila su vrlo uspješna i korisna za daljnju suradnju.
Iznosimo slijedeće podatke o sastanku, na kojem je učestvovalo 83 sudionika iz 19 gradova i mjesta u Hrvatskoj: iz Đakova, Zagreba, Popovače, Donjeg Miholjca, Bjelovara, Pitomače, Virovitice, Donje Dubrave, Siska, Varaždina, Orahovice, Krapine, Koprivnice, Đurđevca, Valpova, Mikleuša, Čađavice, Slatine, te susjedne nam države Slovenije - Ormoža.
Okupilo se 33 liječnika (od čega: 10 psihijatara, 5 stomatologa), 11 medicinskih sestara, 4 socijalna radnika, 4 psihologa, 3 ostala stručna suradnika, a gosti su bili gradonačelnik Slatine gosp. Ivan Levar i mr. farmacije gospođa Ksenija Plantak, te 26 članova klubova liječenih alkoholičara i članova obitelji (15 članova iz Slatine, 2 iz Đakova, 1 iz Zagreba, 3 iz Donjeg Miholjca, 3 iz Bjelovara, 1 iz Pitomače i 1 iz Valpova).
Tijekom rasprave sudionika, proizišli su zaključci:
- da se nastave susreti alkohologa i članova klubova liječenih alkoholičara iz dravskog područja slijedeće godine i u drugom gradu,
- da se nastavi suradnja i edukacija za to područje,
- da se ostvari komunikacija i s klubovima iz susjedne nam države Madžarske i to s klubovima iz Sigetvara i Pečuha, te s klubovima iz Slovenije.

Za organizatora skupa:
1. dr. Marija Turk-Kuči
2. prof. Ksenija Vujanović-Juras
3. Višnja Kajzer, viša medicinska sestra Zavod za javno zdravstvo Županije koprivničko-križevačke Djelatnost socijalne medicine  
 
 

  

Top
 Copyright  1997,1998   
 Webmaster&Design:Davor Moravek