| home| ovisnosti| sadržaj |

Word Hope International - Ostale aktivnosti

REHABILITACIJA I RESOCIJALIZACIJA OVISNIKA O DROGAMA

Jedan od najtežih problema u Hrvatskoj danas je zloupotreba droga. Neke procjene govore da samo u Splitu ima oko 20,000 ovisnika. Najkorištenija droga je heroin iz Jugozapadne Azije. Tisuće ovisnika je potražilo pomoć u rehabilitacijskim centrima van Hrvatske. Nažalost, većina se često vraća ovisnosti kratko nakon povratka u Split. Iz suosjećanja prema ovim žrtvama i zbog utjecaja koje zloupotreba droga vrši na splitsku zajednicu, World Hope International (WHI) pokušava pomoći na nekoliko načina.

1997. godine, u suradnji sa Teen Challenge-om (TC), WHI je pomogla pri kupnji farme za rehabilitaciju ovisnika o drogama. Nalazi se u Marinkovcu, malom mjestu udaljenom oko 40km od glavnog grada Zagreba. Farma ima oko 6 jutara obradive zemlje.

Na farmi smo imali od 5 do 10 studenata odjednom iz različitih dijelova Hrvatske. Nekolicina studenata koji su završili program danas žive uspješnim životom slobodnim od droge. Jedan od naših bivših studenata, Ante, studira teologiju. Nekolicina drugih imaju posebnu obuku kako bi mogli postati budući voditelji ovakve vrste posla u Hrvatskoj. Jedan od studenata i voditelja programa, Ivica Livaja, radi za humanitarnu organizaciju, "Misija bez granica", u Splitu. U svoje slobodno vrijeme dobrovoljno radi za "World Hope International", vodeći sportski dio naše službe.

1997. godine Ivica je pomogao osnovati nogometnu ekipu World Hope International u Zagrebu, koja se sastojala od studenata sa farme i nekolicine lokalnih kršćana iz Zagreba. 1998. godine dobili su nagradu za "fair play". U jesen 1999., Ivica nam je pomogao organizirati i nogometnu ekipu World Hope-a u Splitu. Imamo 20 registriranih igrača, od kojih su 6 bivši ovisnici. Jedan od ciljeva je pomoći u resocijalizaciji rehabilitiranih ovisnika o drogama. Ovo je zdrav i zabavan način na koji mogu provesti svoje slobodno vrijeme, te mogućnost da steknu nova prijateljstva koja im mogu biti na ohrabrenje u ovom prijelaznom periodu. Ovo je također sjajna mogućnost da imamo pozitivan utjecaj na nekoliko naših mlađih igrača te da ih na ovaj način ohrabrimo da ostanu podalje od droga i drugih negativnih utjecaja.

Sudjelovali smo na nekoliko turnira. U rujnu 1999., osvojili smo drugo mjesto na Baptističkom turniru u Zagrebu, sponzoriranom od strane "Sportaša na djelu". Ovo proljeće ćemo organizirati vlastiti turnir kod nas u Splitu.

Nadamo se da kroz ovakvu vrstu aktivnosti možemo ohrabriti mlade u problemima da nađu pomoć i mogućnosti za rehabilitaciju i isto tako im pomoći da ponovno izgrade svoje živote ovdje u Splitu nakon povratka.


World Hope International


Home