| home| ovisnosti| sadržaj |

KONDOM NA RIJECKOM KORZU, I NE SAMO TO...

U posljednje vrijeme, ocito da prevencija AIDSa ne moze proci bez studenata medicine. Kako je sve to izgledalo u Rijeci prije koji mjesec, javljaju nam Selena Sainovic i Anja Culev, dok akcije jos uvijek traju.

Povjerenstvo za reproduktivno zdravlje i prevenciju AIDSa osnovano je u sklopu CroMSICa (Hrvatskog odbora za medjunarodnu aktivnost i razmjenu studenata medicine) u prosincu 1997. godine i za predsjednika je izabrana Selena Sainovic. Kako nam je "Svjetski dan borbe protiv AIDSa" te godine promakao, zakleli smo se da cemo to obiljeziti u velikom stilu 1998. godine.I jesmo! Ali sad da se malo vratim na pocetak...

Dakle, u tijekom drugog i treceg mjeseca 1998. godine proveli smo anketu u srednjim skolama i fakultetima rijeckog sveucilista koja je obuhvatila 800 ispitanika. Nakon obrade ankete dobili smo uvid u (ne)znanje buduceg auditorija na nasim predavanjima. S predavanjima smo krenuli u aprilu, a koncipirali smo ih tako da smo u prvom dijelu mi ispricali naosnovnije cinjenice u vezi AIDSa (sto je HIV/AIDS, put prenosa, kako se AIDS ne prenosi, statisticki podaci o zemlji i svijetu, i slicno), a drugi smo dio prepustili njihovim pitanjima, koja su ponekad znala biti prilicno zanimljiva.

Nesto i o zabavnijem djelu projekta. Dakle, kako se u nasim studentskim prostorijama (popularnom FOSSu) cesto tulumari, dosli smo na ideju da pocetkom travnja organiziramo "STOP AIDS PARTY". Ulaznica za taj tulumcic bila je ni manje ni vise negoli kondom, a na ulazu su posjetitelji u zamjenu za kondom dobili red ribbon (crvenu traku). Time smo naime "ubili dvije muhe"; prvo, posto mladez nasega grada, a vjerujemo i drzave zbog jos neistrazenih razloga ima stanovitih problema kod kupovine te simpaticne gumice, ovim smo ih dogadjajem natjerali da se barem malo oslobode. A drugo, posto mnogi nisu nikad niti vidjeli red ribbon, na ulazu su dobili informaciju o tome sto je to i sto predstavlja. Zidove FOSSa oblijepili smo crtezima koji prikazuju kako se AIDS prenosi i ne prenosi. Takodjer smo napravili i velikog covjeka od kartona koji je na svome penisu imao navucen kondom. Bio je jako sladak. Dakle, prikupljeno je preko 400 kondoma, najrazlicitijih vrsta, boja, okusa, mirisa i formi i koje smo kasnije podjelili na predavanjima.

Kada je zavrsila skolska godina, zavladalo je zatisje i mi smo se pregrupirali na druge aktivnosti, kao na primjer potraga za sponzorima koji bi nam omogucili odlazak na Generalnu skupcinu IFMSA u Egipat. To nam je uspjelo, i u Hurghadi na Crveno more smo prezentirali nas dotadasnji rad kolegama iz inozemstva. Razmjenili smo ideje i iskustva, razgledali piramide i sfinge i sretni se vratili doma. Nakon adaptacije na novu akademsku godinu (sto je poduze trajalo), krenuli smo s organizacijom manifestacije obiljezavanja "Svjetskog dana borbe protiv AIDSa".

Akcija je u javnosti pocela 16. studenog izlozbom plakata na temu AIDSa iz raznih dijelova svijeta, ukljucujuci i CroMSICov (koji cemo ponijeti i u Sloveniju na EOM da mu se svi dive; ha,ha) u popularnom okupljalistu mladezi Rijeke u klubu "Palach". Nakon toga je 25. studenog uslijedilo predavanje u Istarskom klubu na kojem su Istrijani i ostali pokazali prilicni interes za problematiku AIDSa. I onda je dosao dugo ocekivani 1. prosinac.

Toga smo dana na Korzu (najvecem rijeckom setalistu) dijelili edukativne letke i Durex kondome. Navecer se u prostorijama "Otvorenog kruga" (Udruga gradjana koja se bavi svim i svacim, od narkomanije do filozofskih radionica) odrzala tribina na kojoj su prisustvovali: Dr. Ivica Pavic s Klinike za Infektologiju Klinicko-bolnickog centra Rijeka, Prof. Mirko Stifanic sa Zavoda za Medicinsku sociologiju i Mr.sc. Vojko Obersnel, Procelnik za zdravstvo i socijalu skrb grada Rijeke. Tribina je posjecena u dovoljnom broju, te je mozemo proglasiti vise no uspjesnom. U organizaciji ove manifestacije sudjelovao je citav CroMSIC, a ne samo NORA, puno smo se slikali te ce oni oni koji dodju u Sloveniju na EOM sastanak IFMSA moci sve to pogledati.

Sada smo u fazi pripreme nove serije predavanja. Tokom svih ovih dogadjanja oko "Svjetskog dana borbe protiv AIDSa" bili smo dobro medijski popraceni, tako da ocekujemo veliki odaziv na nasim nadolazecim predavanjima.

Objavljeno u broju 2 BoHeMSA zurnala Vox medici, februar 1999


Home