| home| ovisnosti| sadržaj |

DILERI - ZADROM KRUŽI ANONIMNI LETAK S LISTOM NAVODNIH RASPAČIVAČA IZ ARBANASA 

 Neke s liste dilera prozivao je dr. Sakoman, ali danas to smatra opasnim 
- Nisam za javni linč, ali razumijem Zadrane koji s funkcioniranjem pravne države nisu zadovoljni, niti moraju prihvatiti obrazloženja državnih institucija zašto nije uređen sustav za pomoć ovisnicima - komentirao je dr. Sakoman 

ZADAR - Policija ni pravosudna tijela nisu ostali suviše iznenađeni anonimnim letkom s listom osam imena navodnih dilera iz gradskog predjela Arbanasa, s njihovim adresama. Ostaje dvojba je li to istinski očajnički vapaj roditelja, ili pak podzemni obračun, jer je javna tajna da u Zadru postoje barem dvije sukobljene strane u narko- biznisu. Na neka od tih imena s letka još prije dvije godine javno je upozorio i dr. Slavko Sakoman, prozvavši ih kao jedne od glavnih nositelja narko-biznisa u Zadru. Danas, pak, dr. Sakoman ne želi, kako kaže, ni znati za njihova imena, upozoravajući i nas na opasnost od njihove objave.
Ime na koje je upozorio i Sakoman, procesuirano je još 1995. godine, a oslobađajuću presudu za optužbu o preprodaji droge, potvrdio je i Vrhovni sud. Isto se dogodilo i s nedavnim slučajem, o kojem smo pisali i na našim stranicama, kad se dvojici mladića sudi lo zbog tri kilograma marihuane i deset tisuća maraka, ali je majka posvjedočila da je ona sinu dala tu ušteđevinu da kupi auto, pa je sin zbog nedostatka dokaza oslobođen. 

Jedan je mladić s popisa inače sin poznatog pjevača, optužen zbog izazivanja prometne nesreće s poginulom osobom, no, suđenje još nije započelo. Još jedna osoba poznata je policiji zbog teških krađa, ali još nije započeo sudski postupak. Ostali nemaju policijski dosje. 

Dr. Sakoman ocjenjuje ovaj potez, navodno roditelja, kao izraz nezadovoljstva neučinkovitošću represivnog aparata. 

- Nisam za javni linč, ali razumijem Zadrane koji s funkcioniranjem pravne države nisu zadovoljni niti moraju prihvatiti obrazloženja državnih institucija zašto nije uređen sustav pomoći ovisnicima, jer neliječenje ovisnosti u izravnoj je funkciji zaštite financijskih interesa organiziranog narko-biznisa - rekao je Sakoman. 
Iz zadarskih pravosudnih krugova pojedinci su mišljenja da je Kazneni zakon napisan za kriminalce, pa je represivni sustav u startu osuđen na propast. Ako ne dođe do promjena, uzaludnim smatraju i formiranje antimafijaškog ureda. 

- To može funkcionirati jedino ako se promijeni Zakon o kaznenom postupku, i to u smislu da se istraga prebaci u nadležnost Državnog odvjetništva i policije. Ovakav je sustav neefikasan. Još se nije dogodilo da istraga pruži više podataka od policijske obrade - smatra naš izvor. Tko na kraju stoji iza ovoga letka, možda će otkriti policija. 

Nadamo se da netko od građana neće uzeti stvar u svoje ruke, slijedeći primjer Pakoštana. (mem) 

Večernji list, 4.1.2001.


Home