| home| ovisnosti| sadržaj |

UZBUNJUJUĆI PODACI GRADSKOG UREDA ZA ZDRAVSTVO

Teške droge dostupne petini 15-godišnjaka

     U Zagrebu svaki četvrti učenik i svaka šesta učenica eksperimentira s marihuanom, a trećini su 15-godišnjaka dostupni marihuana i hašiš. Teške su droge dostupne petini 15-godišnjaka. Oko 30 posto ispitanih 15-godišnjaka tvrdi da marihuanu mogu nabaviti u diskoteci i kafiću, dok 21 posto učenica drogu nabavlja odlaskom u stan raspačavača. Od 30 posto onih koji eksperimentiraju s psihoaktivnim drogama kod pet posto razvit će se ovisnost, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, organiziranoj u povodu nedavnih smrti mladih ljudi čiji je uzrok predoziranje heroinom.

    Provođenje programa prevencije ovisnosti je prioritet pa će 20. studenoga početi predavanja u 102 škole o edukaciji roditelja, kazao je Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda. Upozoreno je i da u Zagrebu svaki dan od pušenja duhana umre osam osoba, a alkohol se počinje piti u 12. godini. Zdravstveno-socijalna slika mladih ozbiljno je ugrožena, kazao je Zdravko Čokić, zamjenik pročelnika, te će projekt grada "Svi za protiv" kroz početak rada primarne, sekundarne i tercijarne prevencije obilježiti početak Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca.

    Prošlog je mjeseca 64.680 umirovljenika primilo gradsku pomoć od 100 kuna, a procjenjuje se da je među njima oko 6000 korisnika inozemne mirovine. Stoga umirovljenici moraju potpisati izjavu o ukupnom mjesečnom prihodu. Izjave će se potpisivati u prostorijama mjesnih samouprava do 1. prosinca, od 8 do 16 sati, uz predočenje osobne iskaznice i odreska mirovine. 

Nepokretni i bolesni mogu se javiti na telefone 6100-902 i 6101-243 kako bi im djelatnik Ureda došao u stan. Dosad ih se javilo 300-tinjak. Tko ne potpiše izjavu, gubi pravo na novčanu pomoć. (gor)

 Večernji list , 4.11.2000.


Home