| home| ovisnosti| sadržaj |

Dr. ANDRIJA HEBRANG KAŽE KAKO SE MOŽE SAMO NASMIJATI NA SAKOMANOVE RIJEČI DA NJEGA KAO BIVŠEG MINISTRA ZDRAVSTVA TREBA PITATI ZAŠTO NIJE PROVEDEN NACIONALNI PROGRAM

Droga nije problem zdravstva

   Na riječi dr. Sakomana, među ostalim, da pitate mene zašto do kraja nije proveden program Nacionalne strategije, te zašto Zagreb nema ni jedan specijalizirani centar za liječenje ovisnosti, mogu se samo nasmijati, kazao je bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang.

     - Droga je stvar odgoja, policije, socijale te centara za rehabilitaciju narkomana, a ne stvar Ministarstva zdravstva. Droga je socijalna pojava a ne bolest. Stoga se tiče zdravstva samo u onome dijelu u kojem je riječ o akutnim slučajevima, odnosno intoksikaciji pacijenata. Tada se podrazumijeva da će takve ovisnike zbrinuti bolnice, i za to apsolutno imamo dovoljno kapaciteta u Hrvatskoj, ali da se bolnice brinu za odvikavanje ovisnika... pa toga nema nigdje u svijetu - čudi se Hebrang, dodajući da se zdravstvo brine za akutne i kronične bolesnike, što narkomani nisu.

   Hebrang tvrdi da je 1991. ili 1993. bio nazočan sastanku Vijeća Europe o problemu droge, kao jedini ministar zdravstva.

     - Iz drugih zemalja na tom su sastanku bili ministri unutarnjih poslova, to vam govori da se nigdje u svijetu ovisnici ne liječe u bolnicama. Nemojte mi reći da dr. Sakoman može izliječiti ovisnike na odjelu u "Vinogradskoj" u samo mjesec dana, koliko traje terapija. Odvikavanje je dugogodišnji proces, koji se odvija u centrima za rehabilitaciju, kao što je slučaj s komunom Sestre Bernardice, a o njima bi se trebala brinuti država. Zdravstvo je najmanje odgovorno za taj problem. Uostalom, iz Vijeće Europe dobili smo ocjenu da je zdravstvo svoj posao dobro riješilo kad je u pitanju droga, no nije ga riješila policija i socijala. Policija zna kojim se kanalima prodaje droga i njih bi jednostavno trebalo prerezati - tvrdi Hebrang.
    Dr. Željka Reinera nismo uspjeli dobiti, jer je u inozemstvu. (dip)

Večernji list , 4.11.2000.


Home