| home| ovisnosti| sadržaj |

Milijun Hrvata pati zbog alkoholizma!  

Glavni izvjestitelj na ministarskoj konferenciji o mladima i alkoholu u Stockholmu bio je prof. dr. Željko Reiner, nekadašnji ministar zdravstva, a danas pročelnik Interne klinike KBC-a Rebro. »Iz Svjetske zdravstvene organizacije molili su me prije dvije godine da vodim stvaranje ministarske deklaracije, koja je potpisana u Stockholmu. Glavna je poruka deklaracije da do 2006. godine treba smanjiti broj mladih ljudi koji počinju konzumirati alkohol, a posebno treba smanjiti pritisak na mlade od strane proizvođača i onih koji reklamiraju alkoholna pića«, rekao nam je profesor Reiner. 

Kaže da se smatra kako je u svijetu 3,5 posto bolesti i invalidnosti uzrokovano izravnom konzumacijom alkohola, dok taj postotak u razvijenim zemljama iznosi čak 10,3 posto. U Europi je konzumiranje alkohola veće nego bilo gdje drugdje, a trendovi postaju sve lošiji, što se u zemljama u tranziciji veže uz lošu gospodarsku situaciju. Posebno zabrinjava neslužbena konzumacija alkohola, koji je ilegalno proizveden, a koje je – ogromna. Službena proizvodnja alkohola niti u jednoj zemlji ne iznosi ni pola od onoga što se konzumira. 

Preveliko je i konzumiranje čistoga alkohola. Ono u Europi varira od čak 25 litara po stanovniku godišnje do jedne litre. Više od polovice zemalja Europske unije godišnje bilježi više od 10 litara konzumacije čistoga alkohola. Hrvatska je, bez neslužbene proizvodnje, početkom 90-ih godina po stanovniku godišnje popila oko pet litara čistoga alkohola. 

U Hrvatskoj je problem alkoholizma izuzetno velik. Registrirano je oko 250.000 alkoholičara, a godišnje se regrutira oko 8000 novih. No, budući da je alkoholizam bolest cijele obitelji, pretpostavlja se da od njega, izravno i neizravno, pati oko milijun stanovnika, dakle gotovo četvrtina Hrvatske! Promijenio se i profil alkoholičara, pa tako pije i sve više žena. Danas na sedam muškaraca alkoholičara dolaze četiri žene koje imaju ozbiljnih problema s alkoholom. 

(tt) Vjesnik, 25.2.2001.


Home