| home| ovisnosti| sadržaj |

SEMINAR O LIJEČENJU OVISNIKA METADONSKOM TERAPIJOM

Split je u posljednje vrijeme u središtu pozornosti iz dva razloga. Prvi je naravno, vodeće mjesto Splita u problemu oboljelih od narkomanije, a drugi je razlog najviša razina organizirane borbe protiv ovisnosti, rekao je dr. Sakoman.

U hotelu Split 18. veljače 1999. održan je seminar za liječnike opće medicine o temi 

"Klinički aspekti metadonske terapije i uloga liječnika opće prakse u liječenju bolesti ovisnosti".

Liječnici opće prakse jedan su od najbitnijih čimbenika u prevenciji i liječenju bolesti ovisnosti, a poticaj za svoj rad mogu pronaći i u činjenici kako su i njihova djeca u opasnosti, rekao je dr. Slavko Sakoman, predsjednik Vladine Komisije za suzbijanje droga i Državnog centra za sprječavanje ovisnosti pri Kliničkoj bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu.

Split je u posljednje vrijeme u središtu pozornosti iz dva razloga. Prvi je naravno, vodeće mjesto Splita u problemu oboljelih od narkomanije, a drugi je razlog najviša razina organizirane borbe protiv ovisnosti, rekao je dr. Sakoman.

- U Splitu godinama nije bilo odgovarajuće društvene inicijative, kao ni represije po tom pitanju. Ista stvar je bila i s medicinskim programima liječenja, no koraci i napor koji se poduzimaju u tom smjeru zaista su zadovoljavajući - istaknuo je dr. Sakoman, uz napomenu kako i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom mogu biti od velike koristi, ali prethodno treba razmotriti pojedinačne rezultate svake udruge, a onda odlučiti o financiranju.

- Uspjeli ste s ulice dignuti 1700 mladića i djevojaka koji su bili na rubu propasti, ali sada ih treba uključiti u adekvatne programe i držati pod kontrolom - naglasio je dr. Sakoman aludirajući na broj ovisnika registriranih u Zavodu za bolesti ovisnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Iz tih je razloga uz represivne mjere koje provodi policija, prijeko potrebno kvalitetno upoznavanje liječnika opće medicine s najnovijim mjerama i načinima liječenja ovisnosti, posvećujući osobitu pozornost metadonskoj terapiji - mišljenja je dr. Sakoman, a koji je nazvao liječnike opće prakse važnom stepenicom u prepoznavanju i upućivanju ovisnika u odgovarajuća središta liječenja.

Ravnateljica Županijskog centra za liječenje bolesti ovisnosti Anita Čudina, iznijela je podatak da su prošle godine otvorena još 452 evidencijska kartona dosad neregistriranih ovisnika, dok je dr. Joško Kalilić, pročelnik Županijskog ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb kao prioritetni zadatak naveo otvaranje rehabilitacijskog centra u ovoj županiji.

Na seminaru su osim dr. Sakomana govorili i njegovi suradnici dr. Davor Zdunić, dr. Hrvoje Tiljak i dr. Ante Ivančić.

Veljača 99.

Kronika


Home