| home| ovisnosti| sadržaj |

 SPLIT: PRESUDA ŽUPANIJSKOGA SUDA

Držao heroin za dilanje i dobio dvije godine i 10 mjeseci zatvora

Filip Jadrić (28) iz Splita osuđen je zbog posjedovanja 76 grama heroina radi daljnje preprodaje - Izmijenjena optužnica kojom se teretio za dilanje

Piše: K. MARIĆ BANJE 

SPLIT — Na dvije godine i deset mjeseci zatvora osuđen je na Županijskom sudu u Splitu Filip Jadrić (28) iz Splita zbog posjedovanja 76 grama heroina radi daljnje preprodaje.

Jadrić je uhićen u svibnju prošle godine kada je na svom motociklu honda zaustavljen na Jadranskoj magistrali u blizini splitske zračne luke Resnik. Policija je kod njega našla 72 grama heroina, a pretragom kuće pronađeno je još 4,8 grama iste droge te električna vaga.

Iako ga je tužiteljstvo teretilo za prodaju narkotika tijekom 1999. i u prvoj polovici 2000. godine, Sudsko vijeće smatra da to nije dokazano. Tijekom suđenja su izneseni određeni dokazi za navedenu inkriminaciju, ali se sve završilo na razini indicija, kazao je u obrazloženju presude predsjednik Vijeća. Nije se, naime, na sudu pojavio niti jedan kupac, već su glavni dokaz bili telefonski izlistaji, koji ipak nisu dovoljni za osudu.

Ostalo je tako samo pitanje posjedovanja droge i namjere optuženoga. Filip Jadrić se branio da su mu zaplijenjeni narkotici bili za osobnu upotrebu jer je još od 1991. godine u kontaktu s drogom. Tijekom prošle godine došlo je do nagle progresije u konzumiranju droge, što nije ni čudno jer heroin kad tad zgrabi čovjeka. Osoba s toliko dugim narkostažom neće šmrkati niti pušiti heroin, smatra sudac, već će ga uzimati iglom, za što treba manja količina. Jadrić se branio kako uzima čak dva do šest grama droge dnevno, za što bi trebao u prosjeku oko 9600 njemačkih maraka mjesečno, a to je za osobu bez prihoda nemoguće. Jasno je tako da je drogu držao kako bi je prodao.
Proglašen je krivim te mu je nepravomoćnom presudom određena kazna od dvije godine i deset mjeseci zatvora. Također mu je određena sigurnosna mjera obveznog liječenja od narkomanije i produžen mu je pritvor. Kao otegotna okolnost uzeta je i rasprostranjenost kaznenih djela zloporabe opojne droge u Splitsko-dalmatinskoj županiji te velika količina pronađenog heroina. Olakotna okolnost za optuženog je njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Slobodna Dalmacija, 19.2.2001.


Home