| home| ovisnosti| sadržaj |

DUBROVNIK: KAKO JE UNESENA DROGA U OKRUŽNI ZATVOR, JOŠ NIJE POZNATO
Trebinjac i Korčulanin drogirali se u ćeliji

Matko Vukorepa, koji je na ženinom automobilu izbušio gume, heroin je u zatvorskoj ćeliji uživao s Branimirom Dursunom, osumnjičenim za izazivanje požara i krađe - Vukorepa je drogu unio ili u trapericama ili u novinama - Iz Ministarstva pravosuđa još nema reakcije na ovaj slučaj

Piše: Ahmet KALAJDŽIĆ 


Trebinjac Branimir Dursun (sjedi) i u zatvoru je uzimao heroin         Snimio: Milo KOVAČDUBROVNIK — Ponovno, nakon kraćeg vremena, Okružni zatvor u Dubrovniku našao se u središtu pozornosti javnosti. Ovaj put razlog je vrlo neobičan (i neuobičajen) jer su unutar zatvorskih ćelija pritvorenici uživali - narkotike.

Međutim, još uvijek nije u cijelosti razvidno kako je, unatoč obavljenoj kontroli pri dolasku pritvorenika Matka Vukorepe (38) iz Korčule, heroin uspio proći pored budnog oka zatvorskih čuvara. Naši izvori ističu kako je navodno "piz" s "horsom" unesen u malom džepiću Vukorepinih traperica. No, ima i onih koji su ustvrdili da se to teško može dogoditi jer stražari pomno pregledaju sve dijelove odjeće, osobito džepove. Stoga, ispričali su nam ti "obično dobro upućeni izvori", droga je unutar zidova Okružnog zatvora stigla u - novinama!?

Raspitujući se o tomu koliko je istine u priči koja kruži Dubrovnikom, doznali smo da je doista, zahvaljujući jednom od pritvorenika Okružnog zatvora, heroin stigao unutar ćelija zahvaljujući - dnevnim novinama! Naš izvor tvrdi da je smotuljak s "horsom" bio među listovima presavijenih dnevnih novina koje je sa sobom u zatvor ponio uhićenik, priveden inače zbog nasilničkog ponašanja u trajektnoj luci Dominče na otoku Korčuli, gdje je izbušio automobilske gume svojoj supruzi i potom nasrnuo odvijačem na policajca koji je zaštitio njegovu suprugu s djevojčicom.

Stjecajem okolnosti, barem neko vrijeme, u ćeliji se nalazio s pritvorenikom Branimirom Dursunom (25) iz Trebinja koji je uhićen pod opravdanom sumnjom da je, pripremajući "dop" na upaljenom kolutu WC papira, izazvao požar u Župi Dubrovačkoj 27. kolovoza. Jedan od pritvorenika izjavio je da je Vukorepu i Dursuna vidio da "zajedno nešto ušmrkavaju" te da je pretpostavljao kako se radi o drogi. Vukorepa je, navodno, kasnije i priznao da je imao drogu sa sobom, ali je tvrdio da Dursuna nije nudio da je uživa.
Okružni zatvor u DubrovnikuKako smo doznali, optužnica protiv njega je uz nasilničko ponašanje proširena i na omogućavanje drugima da troše opojnu drogu, odnosno zloporabu opojnih sredstava. Vještačenjem u poznatom Centru za vještačenje "Ivan Vučetić" u Zagrebu utvrđeno je da se doista radi o heroinu, a čuli smo da se spominje količina od 0,84 gr heroina (?!) i da je ušmrkavan kroz papirnatu cjevčicu!

O svemu smo tražili i službeno očitovanje Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave RH. Upit smo postavili zamjeniku ministra za izvršenje sankcija dr. Vjekoslavu Jazbecu - i zamolili da se "skine zabrana kontakta s medijima" aktualnom upravitelju zatvora Branku Miliću kako bismo od njega prije doznali dio potrebnih informacija. Ali, odgovor ni nakon 24 sata nije stigao do "Slobodne Dalmacije". U telefonskom nam je kontaktu rečeno da odgovor još nije napisan te smo zamoljeni za "razumijevanje jer se ministar nalazi u Vladi".

Ipak, istražujući pozadinu svega što se događa(lo) unutar dubrovačkog sivog doma u Ulici bana Jelačića, čuli smo i zanimljivu "teoriju zavjere" prema kojoj iza svega stoji - izbor novog upravitelja zatvora! Jer, stvaranjem afere "skida" se jedan od potencijalno najjačih kandidata za novog upravitelja zatvora u kojemu doista treba uvesti reda kako ubuduće ne bi dolazio na novinske naslovnice.

Slobodna Dalmacija , 4.11.2000.


Home