| home| ovisnosti| sadržaj |

NJEMAČKA: NEVIĐENI SKANDAL U PARLAMENTU

U Reichstagu se konzumira droga

BERLIN: Branko MADUNIĆ

BERLIN — Kokain se koristio u berlinskom Reichstagu!

Zastupnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Eduard Lintner u petak, dan nakon otkrića kokain-skandala, za "Berliner Zeitung" kaže: "Osobno ne odbacujem mogućnost droga-testa vlasi kose."

Njemački Bundestag je imenovao kriznu ekipu koja treba ispitati glasine o uzimanju droge u zgradi Reichstaga, donjeg doma parlamenta, a predsjednik parlamenta Wolfgang Thierse poručuje da, u slučaju dokazivanja optužbi, "brigu o svemu mora preuzeti državni odvjetnik".

Thierseova izjava i osnivanje krizne grupe je uslijedilo nakon reportaže privatne TV-postaje SAT 1 koja je pronašla uzorke kokaina u 22 toaleta koje su koristili njemački savezni zastupnici.

Do vijesti je došlo samo nekoliko tjedana nakon što je nogometna trenerska zvijezda Christoph Daum, za kojega se očekivalo da će postati izbornik nogometne reprezentacije Njemačke, testiran analizom vlasi kose i nalaz je bio pozitivan, poslije čega je on napustio zemlju i otišao na Floridu.

Dan nakon otkrića kokaina u toaletama Reichstaga razvila se debata treba li zastupnike i političare poslati na testiranje, što mnogima od njih očito ne pada na pamet, to više što ih štiti imunitet.

Ako su pisma čitatelja u visokotiražnom "Bildu" glas naroda, unatoč imunitetu i protivljenju sve bi ih trebalo poslati na analizu vlasi kose. Naime, kako piše stanoviti Stephen Boy, trebalo bi provjeriti i financiraju li zastupnici od velikih plaća i "debelih" dnevnica nabavu kokaina.

Ista "Bildova" rubrika daje prostora čitatelju Holgeru Bermelu iz Kölna, koji bi provjerio sve kandidate prije ulaska u političku elitu, a što se tiče konkretnog slučaja u Reichstagu, on bi ponajprije testirao zastupnike vladajuće stranke Savez/90 Zeleni, koji su se zalagali za liberalizaciju lakih droga.

Inače, velike berlinske tvrtke prema svojim potencijalnim i stalnim namještenicima postupaju različito glede provjere droga-testa. Tako, primjerice, Siemens od svojih novih namještenika ne inzistira na testu, dok Njemačke željeznice (DB) obvezatno svakoga novog zaposlenika provjeravaju je li konzumirao drogu. Ako se test pokaže pozitivnim, kandidat neće biti primljen u DB.

Slobodna Dalmacija , 4.11.2000


Home