| home| ovisnosti| sadržaj |

SEMINAR O SUZBIJANJU OVISNOSTI
Na školama najveća odgovornost

Voditelj seminara prof. dr. Slavko Sakoman je istaknuo kako je školski preventivni program temelj dugoročnog suzbijanja bolesti ovisnosti u RH, dodajući kako je Dubrovačko-neretvanska županija pod visokim rizikom epidemije ovisnosti

Piše: L. SINKOVIĆ


U organizaciji Županijskog ureda za prosvjetu i šport u amfiteatru dubrovačkog Veleučilišta u srijedu održan je seminar o problematici bolesti ovisnosti, koji je vodio predsjednik Državne komisije za suzbijanje zloporabe droge prof. dr. Slavko Sakoman sa suradnicima Boženom Galoić Cigit i Marijom Cahunek. Glavna tema seminara koji je okupio oko osamdesetak ravnatelja dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova s područja cijele županije, bio je školski preventivni program koji se na krajnjem hrvatskom jugu provodi već godinu i pol dana.
- Potrebno je poboljšati načine kako da mladež koja je apsolutni prioritet društva ne izgubimo iz kontrole. Da bismo mladež zaštitili od zloporabe droge te drugih rizičnih ponašanja školu treba prilagoditi zahtjevima djece u cilju poboljšanja njihove kvalitete života - istaknuo je dr. Slavko Sakoman, dodajući kako je na ravnateljima, te voditeljima školskih preventivnih programa u tom smislu velika odgovornost.
Ocjenjujući dosadašnju provedbu školskih preventivnih programa u najjužnijoj hrvatskoj županiji prof. dr. Slavko Sakoman je kazao da je taj program unatoč konfuziji te sukobu određenih interesa temelj primarne prevencije i dugoročnog rješavanja problema ovisnosti u RH.
- Dubrovačko-neretvanska županije je pod visokim rizikom epidemije ovisnosti ako se dogodi porast standarda, te se otvore granice s Istoka. Zbog tih činjenica poduzeli smo velike napore kako u osnaženju represivnih programa (policijske i carinske kontrole) tako i u radu s ovisnicima u dubrovačkom centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Međutim, osobitu pozornost smo dali zaštiti mladeži i njihovih interesa kroz školske preventivne programe - zaključio je prof. dr. Slavko Sakoman.

Slobodna Dalmacija, ČETVRTAK 16. prosinca 1999.


Home