| home| ovisnosti| sadržaj | | 

ZAGREBAČKO IZBORNO POVJERENSTVO O SPOTU "SVI ZA PROTIV":
Odbijen prigovor HDZ-a

ZAGREB (Hina) — Zagrebačko gradsko izborno povjerenstvo odbilo je prigovor HDZ-a zbog emitiranja na HTV-u spota "Svi za protiv" u kojem se, uz ostale, pojavljuje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, priopćeno je u subotu iz Zagrebačkog izbornog povjerenstva.
Također, nakon prigovora Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i Hrvatskih demokršćana (HD) pozvalo je medije da su dužni političkim strankama i nositeljima nezavisnih lista osigurati jednak tretman. 

Spot "Svi za protiv" naručio je Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na temelju javnog natječaja s temeljnom porukom borbe protiv zloporabe droge, a namijenjen je emitiranju pet puta dnevno u terminima na HTV-u za humanitarno-zdravstvene poruke UNICEF-a. Prema stavu povjerenstva i nakon uvida u snimke spornog TV spota, odlučilo je odbiti prigovor HDZ-a zato što se spot "Svi za protiv" emitirao od veljače ove godine i nema promidžbeni karakter iako se u njemu pojavljuje i nositelj liste SDP-a u Gradu Zagrebu i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 
Osim toga, bespredmetnim izborno povjerenstvo smatra zahtjev da se spot prestane emitirati jer se od 10. svibnja, kako to proizlazi iz podataka HRT-a, on više ne emitira.

Povjerenstvo se izjasnilo o prigovorima HČSP-a na nejednakost izborne promidžbe u sredstvima javnog priopćavanja te prigovora HD-a glede načina medijskog prezentiranja rezultata ispitivanja javnog mnijenja.

Izborno povjerenstvo smatra da sukladno zakonu i etičkom kodeksu svi sudionici trebaju imati ravnopravan tretman. S tim u skladu Gradsko izborno povjerenstvo očekuje od lokalnih sredstava javnog informiranja objektivno i potpuno informiranje o svim strankama i nezavisnim listama kao i stvarnu provedbu zakonskog jamstva jednakih uvjeta predizbornog nadmetanja i ravnopravan pristup i zastupljenost u medijima.

Slijedom toga lokalna sredstva javnog informiranja dužna su na jednak način izvještavati o najavljenim predizbornim aktivnostima svih sudionika izbora tijekom predizbornog nadmetanja, stoji u priopćenju.

Pri objavi rezultata ispitivanja javnog mnijenja o raspoloženju birača, a posebice o glasačkim namjerama, te rezultata anketa provedenih u svrhu procjene rezultata, očekuje se objektivan način medijske prezentacije. Tim načinom birači neće tijekom predizbornog nadmetanja biti dovedeni u zabludu glede okolnosti svih sudionika u izborima. Anketiranja građana i ispitivanja javnog mišljenja samo u odnosu na odobravanje anketiranih prema manjem broju isključivo "većih" stranaka, objektivno djeluje diskriminirajuće i dovodi do neravnopravnosti ostalih sudionika u izborima, stoji u priopćenju gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba, koje je potpisao predsjednik Miroslav Šumanović.

SLOBODNA DALMACIJA, NEDJELJA 13. svibnja 2001.


Home