moravek.org ovisnosti


Za kažnjavanje se zalažu oni koji ništa ne razumiju

Najgore kada srednjoškolci ili studenti koje je policija zatekla s jointom u ruci, završe u zatvoru zajedno s dilerima i preprodavačima droge, samo zato što su probali iz znatiželje

Zastupnica Demokratskog centra Vesna Škare-Ožbolt je tijekom saborske rasprave podržala ideju o prebacivanju posjedovatelja droge iz kaznene u prekršajnu sferu.
* Imate prilično liberalne stavove o pitanju posjedovanja droge...
- Nije to liberalan stav, nego sam proučila izvješća kaznenih sudova o slučajevima posjedovanja droge, vidjela sam presude koje su ili oslobađajuće ili uvjetne. Najviša kazna koja se izriče je pet mjeseci zatvora. Moja je osnovna teza da je najgore kad se srednjoškolci ili studenti koje je policija zatekla s jointom u ruci, završe u zatvoru zajedno s dilerima i preprodavačima droge, samo zato što su probali iz znatiželje. U pet mjeseci u zatvoru s pravim narkomanima i kriminalcima, mladi se čovjek teško se može oduprijeti njihovom utjecaju. Govorim kao pravnik.
* A kao majka?
- I kao majka, jer nije stvar samo u represivnim mjerama. Treba pojačati prevenciju - borbu protiv droge. Za one koji posjeduju drogu u malim količinama, represija nije rješenje. Naravno, za dilere i proizvođače droga treba vrijediti najveća moguća kazna.
* Mislite li da bi dekriminalizacija pridonijela širenju droge među mladima?
- Na pogrešan način se borimo protiv droge, jer se kažnjavaju oni koji su prvi put ťzaplesali s vragomŤ, dok sudovi ne funkcioniraju kako treba prema onima koji zaslužuju kazne.
* Koje bi posljedice trebao snositi mladi čovjek kojeg policija uhvati s jointom?
- Cijela zajednica treba snositi posljedice. Za prekršitelja bi mogla vrijediti novčana kazna ili radna obveza.
* A prekršajna prijava?
- Svakako bi trebao dobiti prekršajnu prijavu i visoku novčanu kaznu. Tek ako ne podmiri novčanu kaznu, treba ga slati u zatvor.
* Kako komentirate oštre reakcije oporbe na prijedlog o dekriminalizaciji?
- I ja sam oporba, no moj stav nema nikave veze sa strankama već s razumijevanjem problema. Demagogija nikuda ne vodi. Mi ne govorimo o legalizaciji droge, već se zalažemo za jaču odgovornost društvene zajednice prema malom konzumentu kojeg se uhavati sa jointom. Odgovornost trebaju snositi i roditelji i škola.
* Što biste rekli onima koji izjednačavaju tog malog konzumenta s dilerom heroina?
- Oni nažalost ništa ne razumiju. Bila bih najretnija kad nitko ne bi nosio joint. Stajališta da svakom tko nosi joint treba skinuti glavu, vraćaju nas u vrijeme Hamurabijevog zakona. DC će prilikom rasprave o drogi u Saboru, koristeći i iskustva drugih zemlja, predložiti konkretne načine suzbijanja tog društvenog zla.

Boris Orešić

Preneseno iz: Vjesnik


home