| home| ovisnosti| sadržaj | | 

Zašto pušači izgledaju starije? 

Za utvrđivanje je li osoba pušač ili ne, često je dovoljno samo pogledati u njeno lice. Znanstvenici su stvar istražili i dali naznake zašto koža pušača djeluje starije nego koža nepušača.

Naime, u studiji objavljenoj u The Lancet, grupa dermatologa dokazuje da pušenje aktivira gene odgovorne za kožni enzim koji uništava kolagen u koži. 

Kolagen kao glavni strukturalni protein kože održava njenu elastičnost. Pri njegovoj dezintegraciji, koža se počinje opuštati i pojavljuju se bore. 

Profesor Antony Young i njegove kolege iz Guys, Kings and St. Thomas' School of Medicine, u Londonu mjerili su koncentraciju gena MMP-1 odgovornog za uništavanje kolagena. 

Proučavajući kožu na stražnjici 14 pušača i 14 nepušača pronašli su značajno više MMP-1 genetskog materijala u koži pušača. Profesor Young kaže: "Pušenje ima tako velik utjecaj na kožu da je često za otkrivanje je li osoba pušač ili ne dovoljno promotriti njenu kožu. Pušači imaju više bora, a koža im u usporedbi s nepušačima ima sivoblijedu boju." 

"Ironično, ali tinejdžeri koji s pušenjem često započinju u nadi da će tako djelovati starije, ni ne pomišljaju da će kad stignu u srednju dob doista i izgledati starije nego njihovi vršnjaci nepušači. Srednja dob na licu pušača očitovat će se još u ranim tridesetim pojavom odavajućih bora oko očiju i ustiju. Mlade žene koje puše i kupuju kreme protiv bora najvjerojatnije samo bacaju novac. Žele li manje bora preporučujem im odvikavanje od nikotina," izjavila je Amanda Sandford iz britanske organizacije Action on Smoking and Health. 

A kako pušače, tako i nepušače profesor Young upozorava i na opasno ultravioletno zračenje koje naročito pogađa kožu lica. 

T.T. 23.03.2001.  klik.hr


Home