| home| ovisnosti| sadržaj |

 Philip Morris protiv pušenja

Philip Morris, veliki proizvođač cigareta, počinje s novom taktikom reklamiranja u kojoj vrijedi slogan: Ja ne pušim. Novi propagandni trik ili najbolje namjere? 

Na press konferenciji u Muenchenu koja je održana u srijedu, 21. veljače, glasnogovornica koncerna, Astrid Koehler, izjavila je da tvrtka započinje s novom serijom antireklama. 

Glavni protagonist reklame koja će se vrtiti u svim većim kinima već početkom ožujka neće biti Marlboro Man, pa čak niti egzotična deva, već četrnaestogodišnji dječak, koji živi vrlo turbulentno, nosi šarenu uličnu odjeću, smuca se s društvom po disko klubovima i koji izjavljuje Ja ne pušim. Sljedeći dio taktike bit će opremanje sofvera koji se koriste na školskim računalima upozoravajućim natpisima o štetnosti pušenja. 

Pa iako stručnjaci za marketing tvrde da je anti-reklama samo novi marketinški trik kojim se želi zbuniti korisnike, privući veći broj odraslih, koji znaju što rade, budući da apelira samo na vrlo mladu populaciju koja tek počinje pušiti (U Njemačkoj je zakonom dozvoljeno pušenje od 16. godine), najviše su se pobunile udruge nepušača i Ministarstvo zdravlja.

Prema njima reklama će izazvati sasvim suprotan učinak, a to znači da će se u svim slojevima društva povećati popularnost osviještene marke. Ako zbilja nešto žele postići na planu prevencije ove štetne navike, najbolje bi bilo da demoliraju 800 000 automata za cigarete diljem Njemačke, izjavili su nezadovoljnici. 

A.O. 21.02.2001. Klik.hr


Home