| home| ovisnosti| sadržaj |

Talibani više ne proizvode opijum? 

Samo godinu dana nakon što je područje Afganistana proglašeno najvećim svjetskim izvorom opijuma, UN koji je nametnuo rigorozne sankcije talibanskom režimu, izvještava da se na istim poljima ove godina uzgaja samo pšenica.

"Očigledno da će ovogodišnja proizvodnja opijuma biti ravna nuli, mak je jednostavno nestao", rekao je Bernar Frahi, šef ureda za jugozapadnu Aziju U.N.-ovog Drug Control Program. 

Nalazi obuhvatnog istraživanja koje je trajalo od 31. siječnja do 10. veljače pobijaju nedavne optužbe direktora F.B.I. Georga Tenta da talibani podupiru proizvodnju i prodaju droge. 

"Kao i svi ostali iz U.N. tima mogu reći da doista nismo vidjeli polja maka, samo pšenica, pšenica, pšenica posvuda. Nevjerovatno ali istinito", izjavio je stručnjak za drogu iz Francuske. 

Tim je prošao po četiri regije odgovorne za 86 posto prošlogodišnje proizvodnje opijuma u Afganistanu. I iako Washington nije poslao američkog predstavnika, timu se pridružio pakistanski stručnjak iz američke ambasade. A da bi se uklonile bilo kakve sumnje o namještaljki, timu su se pridržili kanadski i norveški časnici.

U istočnoj provinciji Nangarhar nasadi maka su pali s 47.000 hektara na 67 hektara. A u Helmandu, najvećoj žitnici opijuma od prošlogodišnjih 104.000 hektara nije ostalo baš ništa. 

Afganistanski krah u proizvodnji opijuma, koji se dalje u drugim zemljama rafinira u heroin, djelomično se objašnjava velikim sušama, a djelomično zabrani koju je u ožujku 2000. proglasio talibanski vođa Mohamed Omar smatrajući uzgoj droge protuislamskim. 

Bernard Frahi smatra da je do kolapsa došlo samo zahvaljujući zabrani navodeći stotine slučajeva pritvaranja neposlušnih poljoprivrednika koji su u listopadu ipak krenuli sa sađenjem. 

Ovakvi zaključci pomrsit će račune SAD-u iz kojeg stižu salve optužbi, kao prošlotjedna iz usta šefa C.I.A. koji je pred kongresom rekao sljedeće: "Talibanski režim u Afganistanu, koji omogućuje da Osam bin Laden i drugi teroristi pronalaze zaklon i bazu za daljnje djelovanje, ohrabruje i zarađuje na trgovini narkoticima." 

Ironično, ali jedino područje Afganistana gdje je U.N.-ov tim naišao na neometani uzgoj maka upravo je teritorij pod kontrolom anti-talibanskih snaga priznatih od strane U.N.-a. 

Fahi navodi da je zabrana uzgoja opijuma uzrokovala porast nezaposlenosti i neimaštine u zemlji koja je opustošena ratom dugim 21 godinu, U.N. sankcijama i nedavnim strahovitim sušama. 

T.T. 15.02.2001.  klik.hr


Gljivicama protiv uzgoja opijuma? 

Znanstvenici iz Amerike, Britanije i Rusije istražuju nove načine za suzbijanje uzgoja opijuma i uništavanja trgovine heroinom

Gljivicama uzgojenim u labaratoriju u Uzbekistanu trebala su se zaraziti polja opijuma u Afganistanu, jednom od najvećih proizvođača heroina. No, zbog straha da bi gljivica-ubojica mogla uništiti druge žive organizme (neki se plaše da bi mutiranjem ugrozila i životinje i ljude) cjelokupna akcija je stavljena pod upitnik. 

Druga zapreka je političke prirode, naime, ukoliko bi do zaprašivanja došlo bez dozvole talibanske vlade, a teško da bi se od nje dobio pristanak, bacanje gljivica bi se moglo protumačiti kao započinjanje biološkog rata. 

Jedan od znanstvenika, profesor Abdukarimov Abdusattar kaže da mala doza gljivičnih spora može uništiti 10 kvadratnih metara opijuma. Gljivice prvo nasrću na korijenje i uništavaju nasade, tako reći, iznutra. 

Engleski stručnjak dr. Mike Greaves tvrdi da je strah pretjeran jer za sad gljivica nije pokazala negativan utjecaj na druge biljne vrste. 

- Testirali smo je na 130 vrsta i nije došlo ni do kakve štete – Kaže Greaves. 

T.T. 02.10.2000. klik.hr


Home