| home| ovisnosti| sadržaj |

U svijetu se drogira oko 180 milijuna ljudi ! 

Ujedinjeni narodi ocjenjuju da 180 milijuna osoba u svijetu uzima drogu, uglavnom kanabis (144 milijuna potrošača), amfetaminske stimulanse (20 milijuna), kokain (14 milijuna) i opijate (13,5 milijuna od kojih 9 milijuna heroin)

BEČ - U svijetu se drogira oko 180 milijuna ljudi, no broj zemalja proizvođača nikada nije bio tako mali, dok su glavne i dalje Afganistan, Mianmar (bivša Burma) i Kolumbija, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

U godišnjem izvješću predstavljenom u ponedjeljak u Beču, ured Organizacije ujedinjenih naroda za kontrolu droga i prevenciju zločina (UNDCP) izrazio je zadovoljstvo popisom zemalja proizvođača koji nikada nije bio toliko "ograničen".

Samo Afganistan i Mianmar "ostvaruju 90 posto ukupne nedopuštene proizvodnje opijuma", a Kolumbija je "sama odgovorna za dvije trećine proizvodnje listova koke", naveo je UNDCP.

Ujedinjeni narodi ocjenjuju da 180 milijuna osoba u svijetu uzima drogu, uglavnom kanabis (144 milijuna potrošača), amfetaminske stimulanse (20 milijuna), kokain (14 milijuna ) i opijate (13,5 milijuna od kojih 9
milijuna heroina). Zbroj tih raznih tipova potrošnje prelazi broj od 180 milijuna jer toksikomani uzimaju nekoliko vrsta droga, precizira UN.

Ured otkriva "smanjenje od 70 posto potrošnje kokaina u Sjedinjenim Državama između 1985. i 1999.", stabilizaciju potrošnje heroina u Njemačkoj i smanjenje u Španjolskoj i Italiji. UNDCP bilježi i smanjenje broja mrtvih od predoziranja u sedam europskih zemalja (Francuska, Španjolska, Njemačka, Italija, Austrija, Luksemburg i Švicarska).

Međutim, putovi droge nikada nisu bili tako brojni, zahvaljujući globalizaciji. U 170 zemalja se bilježi porast zapljena na njihovim područjima 1997. i 1998., prema 120 početkom 80-ih godina, dodaje UN.

Ured UN-a za borbu protiv droge ocjenjuje da su "programi alternativnog razvoja", predloženi poljodjelcima radi zaustavljanja proizvodnje listova koke i opijuma, urodili plodom u Boliviji, Pakistanu, Laosu i Tajlandu.

Ti dobri rezultati su potaknuli UNDCP da potvrdi da se cilj koji je odredila Opća skupština UN 1998. da se "za polovicu smanji potrošnja droge i bitno smanji proizvodnja do 2008." sada čini "dostižnim na temelju iskustava u dvije posljednje godine".

HINA 22.01.2001. http://www.klik.hr


Home