| home| ovisnosti| sadržaj |

Otkriven nov način širenja AIDS-a

 Virus AIDS-a širi se uz pomoć proteina čija je zadaća čistiti T stanice imunološkog sustava, tvrdi najnovije istraživanje

Rezultati su objavljeni u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

"Otkriće na nov način pokazuje kako HIV upravlja T stanicama da bi opstao i baca svjetlo na nedovoljno proučenu vrstu interakcije između stanice i virusa", ističe se u komentaru dr. Anthonyja Faucija, direktora Državnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID).

Taj protein, proteazom, čisti stanicu te skuplja i uništava druge proteine koji su postali nedjelotvorni.

Istraživači u NIAID-u, pod vodstvom dr. Ulricha Schuberta iz Instituta "Heinrich Pette" u njemačkom Hamburgu, otkrili su da virus gotovo ne može prelaziti s jedne stanice T CD4+ na drugu kad je sustav za proizvodnju tog proteina blokiran.

Da bi HIV prešao s jedne stanice CD4+ na drugu, obavija se dijelom membrane te stanice prije nego što je napusti. Tako dobiva omotač koji se može spojiti s membranama susjednih stanica što mu omogućuje da uđe u njih.

Kad su dr. Schubert i njegovi suradnici kemijski blokirali proteazom, virus se u puno slučajeva uspio smjestiti u dijelu membrane, ali se nije mogao odvojiti, nego se uhvatio za zaraženu stanicu i nije mogao zaraziti druge.

Uz to, oni koji su se uspjeli odvojiti, bili su oslabljeni i nisu imali dosta snage da napadnu druge stanice.

"Među onima koji su se odvojili od površine, mnogi nisu bili sposobni za biokemijske promjene koje se uglavnom događaju nakon njihova odvajanja, što je oslabilo njihovu sposobnost širenja na nove stanice", ističe dr. Schubert.

HINA    22/11/00


Home