| home| ovisnosti| sadržaj |

Nezavisna agencija preuzima doping testiranja

Čelni čovjek Međunarodnog biciklističkog saveza na početku Svjetske anti-doping konferencije založio se za nezavisnu organizaciju pri svim doping testiranjima u međunarodnom sportu.

Hein Verbruggen ponudio je Svjetskoj anti-doping agenciji (WADA - World Anti-Doping Agency) preuzimanje svih sportova vezanih uz doping, te je dodao kako " i ostali Savezi unutar Međunarodnog olimpijskog odbora trebaju učiniti isto." Želju za prihvaćanjem ove inicijative izrazili su i čelnici Međunarodnog plivačkog saveza, te Međunarodnog atletskog saveza.

"Kao sportski djelatnik, po prvi put naslućujem da svi vide koliki je problem doping. Konačno je svima jasno kako međunarodni savezi ne mogu obaviti sve poslove," izjavio je Verbruggen, predsjednik Međunarodnog biciklističkog saveza, nakon sastanka s izvršnim odborom WADA-e.

Verbruggen je dodao kako je njegov Savez, koji potroši više od dva milijuna dolara na godinu u anti-doping testove, "spreman uložiti sredstva u WADA-in program."

"Postoji samo jedan zaključak. WADA će se pobrinuti za sve, od metode otkrivanja dopinga, kontrole dopinga, pa do cjelokupne procedure. Tek tada cijeli postupak bit će učinjen na nezavisan i profesionalan način, a biciklizam je spreman svima pokazati put," zaključio je Verbruggen.

Predstavnici IAAF-a (Međunarodnog atletskog saveza) i FINA-e (Međunarodnog plivačkog saveza), koji, također, sudjeluju u radu konferencije, pozdravili su inicijativu o Agencijinom preuzimanju obavljanja doping testova i u njihovim sportovima.

Predsjednik WADA-e Dick Pound, predviđajući da će Agencija preuzeti kontrolu nad doping testiranjima u svim sportovima i zemljama, smatra kako je do tog cilja još dalek put. S druge strane, načelnik Odjela za droge Bijele kuće Barry McCaffrey sa sigurnošću tvrdi kako će se svi Savezi "podvrgnuti kontroli WADA-e." Pound i McCaffrey smatraju kako bi Svjetska anti-doping organizacija trebala zamijeniti Međunarodni olimpijski odbor u provođenju doping kontrole na Igrama, počevši od Zimski olimpijskih igara 2002. godine u Salt Lake Cityju, a ako ne tada onda najkasnije 2004. godine u Ateni.

"Goruća" tema konferencije u Oslu optužbe su na račun Američkog atletskog saveza (USA TF), koji je zatajio pozitivne anti-doping testove, iako je izrazio spremnost za prenošenje nadzora nad doping testiranjima WADA-i. Služba za nadzor dopinga Američkog atletskog saveza bila je pod "lupom" tijekom Igara u Sydneyju, a veliki dio rasprave posvetio im je organizacijski odbor WADA-e. Predsjednik WADA-e Dick Pound opisao je razloge neotkrivanja imena dopingiranih atletičara od strane USA TF-a "smiješnima", dok Međunarodni atletski savez još nije primio imena desetorice pozitivnih američkih atletičara. Suočen s optužbama za prikrivanje doping testiranja, USA TF ponudio je WADA-i vođenje cjelokupnog programa kontroliranja dopinga, sa željom obnavljanja javnog povjerenja u Američki atletski savez. Izvršni tajnik Saveza Craig Masback odbacio je bilo kakvu mogućnost prikrivanja rezultata testiranja i naglasio je da Savez radi po pravilima. A pravilo je da se Međunarodni atletski savez mora odmah obavijestiti o mogućem otkriću dopinga - traže se imena atletičara i on se, ukoliko je kriv, nakon saslušanja suspendira. Tajnik IAAF-a (Međunarodnog atletskog saveza) Arne Ljungqvist izjavio je kako je nedavno "pisao USA TF-u zahtjevajući detalje u slučaju desetorice atletičara kod kojih je utvrđeno uzimanje steroida nandrolona."

"Još uvijek nismo saznali imena. Ništa nismo saznati. Ne znamo ni gdje su testirani, niti kada," dodao je Ljungqvist.

Američka anti-doping agencija, nezavisna organizacija pod vodstvom bivšeg olimpijskog pobjednika u maratonu Franka Shortera, preuzela je 2. listopada cjelokupni anti-doping program u svim američkim sportovima. Njihov plan je obaviti preko pet tisuća testova tijekom godine, uključujući polovicu nenajavljenih testova izvan organiziranih natjecanja.

Na konferenciji se pojavilo i pitanje upotrebe lijekova. Nezavisni promatrači na Igrama u Sydneyju primijetili su kako 618 atletičara upotrebljava lijekove, a od tog broja čak njih 561 upotrebljava Salbutamol za liječenje astme. Salbutamol se nalazi na listi zabranjenih sredstava, ali je dozvoljeno njegovo korištenje u medicinske svrhe.

"Iznenađeni smo koliko njih uzima lijekove. Gledajući ih morate se zapitati 'Kako najbolji svjetski atletičari mogu biti toliko bolesni?'," rekao je Pound.

WADA je suzila izbor mogućeg grada u kojem će biti njezino sjedište. U konkurenciji su ostali Bonn, Lausanne, Lille, Montreal, Stockholm i Beč. Tko će na kraju biti izabran znat će se sljedećeg ljeta. Proračun Agencije za 2001. godinu bit će 14 milijuna i 300 tisuća dolara, u koje je uključeno i pet milijuna za istraživanja, a broj testova koji će biti izvršeni u idućoj godine kreće se oko 3 500, što je gotovo dvostruko više od ovogodišnjeg broja.

M.K. 
15/11/00 Klik.hr


Home