| home| ovisnosti| sadržaj |

Pušenje oštećuje i sluh?

Opće je poznato da je pušenje štetno za pluća, a sad japanski istraživači izvješćuju da može oštetiti i sluh 

- Rezultati istraživanja pokazali su da će pušači vjerojatnije imati više teškoća sa sluhom, posebno kad su u pitanju visoke frekvencije, nego osobe koje nikad nisu pušile - tvrdi dr. Noriyuki Nakanishi s medicinskog fakulteta u Osaki. On i njegovi suradnici su u razdoblju od 1994. do 1999. ispitivali sluh 1 554 Japanca u dobi od 30 do 59 godina, zaposlenih u uredima velikih korporacija.

Istraživači su otkrili da se mogućnost pojave nagluhosti, posebno kad je riječ o visokim frekvencijama, povećava s brojem popušenih cigareta dnevno te s godinama pušenja.
Izvješće o istraživanju objavio je "Journal of Occupational and Environmental Medicine".

Muškarcu koji, primjerice, puši više od kutije cigareta dnevno, prijeti dva puta veća opasnost od takve nagluhosti u usporedbi s osobama koje nikad nisu pušile. A muškarcima koji su 40 godina ili više pušili kutiju cigareta dnevno, prijeti dva do tri puta veća opasnost od nagluhosti. Nakanishi i njegovi kolege pretpostavljaju da je uzrok nagluhosti protok krvi u pužnici, dijelu unutarnjeg uha u obliku školjke koji prenosi zvuk do mozga.

Međutim, autori istraživanja primjećuju da su pušači općenito "lošijega zdravlja" od nepušača te da taj faktor možda pridonosi gubitku sluha.

HINA    14/11/00 Klik.hr


Home