| home| ovisnosti| sadržaj | | 

1. Ecstasy i trudnoća 

Prospektivna follow-up studija škotskih znanstvenika koji su pratili tijek 136 trudnoća u kojima je fetus za vrijeme intrauterinog života bio izložen ecstasy-ju upućuje na signifikantno povišen broj kongenitalnih anomalija u ovih fetusa (15,4%), pri čemu prednjače kardiovaskularne anomalije (26/1.000 živorođenih ), kao i muskulo-
skeletne anomalije (38/1.000 živorođenih). 

Visoki porast rekreacijske upotrebe ecstasy-ja (MethylenDioxy- MethAmphetamin) tijekom prošlog desetljeća praćen je rastućim saznanjima o njegovoj potencijalnoj toksičnosti. Dosadašnje studije o utjecaju amfetamina na trudnoću potvrđuju njihovu povezanost s povećanim rizikom strukturnih malformacija srca i velikih krvnih žila u različitih animalnih vrsta. Podaci o utjecaju amfetamina na humanu trudnoću su kontroverzni, kako podaci o riziku pojave malformacija općenito, tako i podaci o riziku nastanka specifičnih malformacija.

Znanstvenici iz Edinburgha (National Teratology Information Service) pratili su s ciljem istraživanja utjecaja ecstasy-ja na fetus 136 trudnica u periodu od siječnja 1989. do lipnja 1998. godine. Jedna grupa ovih trudnica uzimala je samo ecstasy - 74 trudnice, dok su 62 trudnice uz ecstasy konzumirale još neku od droga (37 trudnica je uzimalo
ecstasy i amfetamine; 20 trudnica ecstasy i kokain, 13 trudnica ecstasy i alkohol, 16 trudnica ecstasy i canabis; 9 trudnica ecstasy i LSD, 13 trudnica ecstasy i drugo). Većina trudnica (127) je uzimala ecstasy tijekom prvog trimestra trudnoće, dvije u drugom i trećem trimestru, dvije samo u drugom trimestru i jedna samo u trećem trimestru trudnoće.

Akutna toksična reakcija na ecstasy registrirana je kod 2 trudnice.

Spontanim pobačajem završeno je 11 trudnoća, a 48 djevojaka je izvršilo namjerni prekid trudnoće (jedna od njih nakon prenatalne dijagnoze fetalne malformacije). Učestalost spontanih pobačaja iznosila je 8%, sto odgovara učestalosti spontanih pobačaja u općoj populaciji, dok je učestalost namjernih pobačaja iznosila 35%, sto je daleko iznad prosječnih vrijednosti.

Iz cijele grupe rođeno je 78 živih novorođenčadi: 66 beba je bilo normalno, dok je 12 novorođenčadi pokazivalo kongenitalne anomalije (15,4%), sto je signifikantno visi rizik od spontanog javljanja kongenitalnih anomalija koji iznosi 2 - 3%.

U ovoj grupi su 3 novorođene djevojčice (38/1.000) imale 'pes talus' - kongenitalna anomalija stopala, koja se spontano javlja u 1/1.000 živorođene djece, dok je inače odnos spolova kod ove anomalije u UK 3:1 u korist dječaka.

Spontani rizik nastanka kongenitalnih srčanih anomalija iznosi 5 - 10/1.000 živorođene djece. U grupi 78 živorođenih fetusa eksponiranih ecstasy-ju in utero, 2 djece je imalo urođene srčane defekte: 1 dijete ventrikularni i 1 dijete ventrikularni i atrijalni defekt (26/1.000).

Ostale anomalije koje su se javljale su odsustvo gornjih ekstremiteta, hipoplastična rebra, stenoza pilorusa, bilateralna hidronefroza, ptoza oka, hidrocefalus, hermafroditizam.

Iako ova mala serija slučajeva posjeduje insuficijentnu statističku snagu koja bi potvrdila kauzalne relacije s pojedinačnim kongenitalnim anomalijama, studija predstavlja znacajan i bitan iskorak u tom pravcu.

McElhatton PR et al; Congenital anomalies after prenatal ecstasy exposure Lancet 1999: 354:1441


Ovaj tekst je prenesen uz dopuštenje sa:

 Ginekoloska poliklinika Dr. Harni
http://www.poliklinika-harni.hr  * v-@poliklinika-harni.hr

¤¤¤ BILTEN # 16 ¤¤¤

** Zanimljivosti i novosti iz ginekologije i ekologije ** Medicinske
dileme i aktualnosti ** Vijesti iz poliklinike **

Ukoliko niste na nasoj mailing-listi, a zelite citati bilten, posaljite
prazan e-mail na sljedecu adresu:
poliklinika-ha-@topica.com 

Bilten je dostupan na webu:
http://www.topica.com/lists/poliklinika-harni/read 


Home