moravek.org ovisnosti


SVJETSKI DAN NEPUŠENJA JE 31. SVIBNJA
Dan kraći za četiri sata
* Od pušenja je najlakše odustati prije nego što se počne, a da djeca ne bi počela roditelji bi morali prestati

Stručnjaci su izračunali - svaka cigareta skraćuje život za 8 minuta. Onome, tko na dan popuši 30 cigareta svaki je dan kraći za četiri sata. Od posljedica pušenja u svijetu dnevno umire deset tisuća ljudi. Godišnje 3,5 milijuna. Po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje je najopasniji, ali uklonjivi uzročnik bolesti, "sindroma ovisnosti o duhanu". U Hrvatskoj zbog posljedica pušenja umire od 12 do 15 tisuća ljudi godišnje.


Prva škola nepušenja
Kod nas je prvi petodnevni program odvikavanja od pušenja po metodi američkih autora Folkenberga i McFarlanda organiziran 1972. godine u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu. Tijekom godina ovaj je program doživio određene izmjene, ali je ostao osnovom i za Zagrebačku školu nepušenja koja je utemeljena 1988. godine. Usmjerena je ne samo na odvikavanje od pušenja, već i stvaranje novih zdravih navika koje život čine općenito sadržajnijim i ljepšim. K cilju se ide postepeno, a i uz pomoć detoksikacije organizma, oksigenacije i vaskularne gimnastike. Informacije o Zagrebačkoj školi nepušenja mogu se dobiti na tel: 3787-757 (dr. Čop), ili radi edukacije na tel. 4600-252.
Udisanjem duhanskog dima nikotin dospijeva u mozak za samo 7 sekundi. Uz nikotin najštetniji sastojci cigarete, katran i ugljični monoksid, najviše štete dišnom, srčano-žilnom, probavnom i reprodukcijskom sustavu. Cigareta ugrožava plodnost i trudnoću, ozbiljno djeluje na mušku potenciju. Najtežu bolest, rak, pušač može dobiti ne samo na organima koji dolaze u doticaj s duhanskim dimom - na usnicama, u usnoj šupljini, ždrijelu, grkljanu, plućima, jednjaku i na želucu - već čak i na mokraćnom mjehuru, bubrezima, na gušterači.
Od 1,1 milijarde pušača koliko ih ima u svijetu većina živi u nerazvijenim zemljama. Prihvaćenost (ne)pušenja kao norme ponašanja u izravnoj je vezi s razvijenošću zemlje. Budući da stanovnici razvijenih zemalja prestaju pušiti, moćna duhanska industrija agresivno traži nova tržišta. U Europi su joj najzanimljivije zemlje u tranziciji. Na odluku o (ne)pušenju znatno utječu naobrazba i društveni status, opća zrelost i sposobnost nošenja s problemima. U svijetu sve više puše "slabiji" - žene i mladi. Stručnjaci kažu da rana cigareta stvara pušača, da onaj tko ne propuši do 20. više ni neće. Za prvom cigaretom najčešće se poseže između 10. i 16. godine života, zato da bi se imitiralo odrasle. Od pušenja je najlakše odustati prije nego što se počne, a da djeca ne bi počela roditelji bi morali prestati pušiti.
Treba li još argumenata? Svoj program odvikavanja od pušenja započnite odmah! Ako sljedeća 24 sata ne zapalite cigaretu i donesete čvrstu odluku da to više nećete učiniti, sutra, na Svjetski dan nepušenja, možete se prijaviti na prvu besplatnu seansu odvikavanja od pušenja u Centru za homeopatsko i prirodno liječenje u Okićkoj 10.


Metoda biorezonance

Viktorija Molodova, inženjerka fizike iz St. Petersburga, koja je već 20 godina stanovnica Hrvatske, jedna je od onih koji u odvikavanju od pušenja služe metodom koja je razrađena na kijevskom Institutu za biofiziku. Riječ je o spoju tradicionalne kineske medicine i modernog uređaja na bazi biorezonance, koji uklanja apstinencijsku krizu.
Prestankom pušenja u organizmu dolazi do neuravnoteženosti energije. Biorezonancom se djeluje na akupunkturne točke, pa se reaktiviraju izvorni energetski meridijani tjelesnih organa. Vraćajući im prirodne frekvencije, odstranjuju se energetske blokade i uspostavlja nova ravnoteža. Čovjek "zaboravlja" da je ikada pušio i nakon uspješnog tretmana, koji običano traje tri dana, u slučaju da ponovno zapali cigaretu osjećat će se kao da mu je prva.

Bezbolno i umirujuće
Na akupunkturne točke djeluje se pritiskom bez igala, pa je postupak sasvim bezbolan i umirujući. Zahvaljujući njemu, nakon prestanka pušenja ne osjeća se uobičajena nervoza, nego opuštenost, čak pospanost. Želje za cigaretom nema, ali budući da je pušenje psihološki višeslojno uvjetovano nekim ljudima treba duži tretman da bi potpuno izgubili uvjetni refleks posezanja za cigaretom, koji nema veze sa željom za njezinim okusom.
Metoda po kojoj radi Viktorija Molodova uspješna je u 90 posto slučajeva, kod muškaraca nešto više nego kod žena. Ipak, ona nije čarobni štapić - da bi uspjela osnovno je donijeti odluku da se s pušenjem doista prestaje. Trodnevni program odvikavanja od pušenja u Centru za homeopatsko i prirodno liječenje stoji 400 kuna. U okviru akcije u povodu Svjetskog dana nepušenja prvi je tretman besplatan, a ostala dva imaju 30 posto nižu cijenu. Osim u Zagrebu, Viktorija Molodova radi i u Osijeku.


Vibroterapija
Po sličnoj metodi, biorezonancom od pušenja odvikavaju i u zagrebačkom Institutu Magea, na Trgu bana Jelačića 3. Osim aparata s biorezonancom, oni koriste i vibroterapiju na zvučnom krevetu, koji rezultate dodatno učvršćuje. Za dugotrajniju podršku koriste medicinske kasete s motivirajućim i relaksirajućim djelovanjem. Planiraju i osnivanje dežurnog telefona i centra za podršku, u kojima bi se dugotrajnije moglo dolaziti po savjet i dodatni tretman u slučajevima apstinencijskih kriza. Za blagu apstinencijsku krizu dovoljan će biti i njihov specijalno složeni biljni čaj "Nikonom" za pročišćavanje organizma od nikotina.
Budući da je rješavanje organske ovisnosti o nikotinu samo dio problema (ne)pušenja, a da su socijalni i psihološki momenti ponekad i veći problem od toga, pripremili su i skriptu s napucima za ponašanje u vrijeme apstinencije. U Magei se plaća članarina koja iznosi 100 kuna po tretmanu. Iskustvo govori da je obično dovoljno tri do pet tretmana. Ukoliko nakon prestanka dođe do iznenadne krize, član se može obratiti za još jedan dodatni tretman.

home