| home | kazalo  | print - ispis


Aktualno

Program «Smanjenja štete»


Zamjena pribora za intravenozno uzimanje droge (needle exchange)


Za ovisnike koji se ne liječe ili su u recidivu pa nisu pod nadzorom zdravstvenog i socijalnog sustava, u Nacionalnoj strategiji suzbijanja zloporabe droga u Republici Hrvatskoj predviđeni su programi "smanjenja štete". U posljednjem desetljeću zbog rastućeg problema ovisnosti i epidemije HIV-a i AIDS-a sve veći broj država uveo je programe zamjene korisničkog pribora za intravenske ovisnike (needle exchange). U Hrvatskoj program zamjene igala i šprica počeo je 1996. u Splitu i proširio se u gradovima s izraženim problemom ovisnosti. Nositelji i provoditelji programa zamjene pribora su nevladine udruge. Premda se broj korisnika programa svake godine povećava, još nema sustavnog financiranja toga problema. Šteta je što se podaci o broju korisnika ne prikupljaju i ne analiziraju u kakvoj državnoj ustanovi, jer bi bili od velike koristi za planiranje i provedbu preventivnih aktivnosti. 

Na žalost, budući da nisu osnovani i ustrojeni centri za prevenciju ovisnosti, a centri socijalne skrbi nemaju stvarne nadležnosti za taj program - on će još dugo biti ovisan o svijesti zajednice u kojoj se provodi. Mnogi građani smatraju neprihvatljivim provedbu programa zamjene pribora i često ističu poticanje drogiranja te održavanje ovisnosti zdravijim ovisnicima. No, potrebno je suočiti se sa sivom stvarnošću u kojoj zajednica "nema izbor" jer izostanak provedbe toga programa ugrožava zdravu populaciju.

Svrha programa zamjene pribora jest spriječiti širenje hepatitisa i HIV-a i AIDS-a među ovisnicima, njihovim partnerima i djecom. Programom zamjene pribora sprječavamo i onečišćenje okoliša opasnim otpadom koji se nalazi odbačen i na mjestima gdje se okupljaju djeca (vrtići, škole, igrališta, parkovi i sl.).

Onečišćeni pribor koji se prikupi u programu uništava se na način propisan za zbrinjavanje medicinskog otpada. Prikupljene informacije o korisnicima programa omogućava uvid u zdravstvenu sliku ovisničke populacije koji je rizična skupina za širenje hepatitisa i HIV-a i AIDS-a.

Nekoliko riječi o spomenutim infekcijama.

vrh stranice


Što je hepatitis A?

Hepatitis A upalna je bolest izazvana virusom koji se nalazi u stolici zaraženih osoba. Virus se prenosi preko prljavih ruku, vodom i hranom te u drugim higijenskim uvjetima. Zbog ovisničkog načina života i uzimanja droga u nehigijenskim uvjetima i prostorima ovisnici obolijevaju od te bolesti. Ovisnici su u svakodnevnom kontaktu s zdravom populacijom pa i mlađom djecom koja su sklona blažim upalama toga oblika virusa Hepatitisa.

vrh stranice


Što je hepatitis B?

Hepatitis B je teška upalna bolest jetre uzrokovana virusom koji se nalazi u krvi, slini, sjemenoj tekućini, vaginalnom iscjetku i ostalim tjelesnim tekućinama inficirane osobe. Prenosi se spolnim kontaktom i preko krvi te uporabom zajedničkog pribora za intravenozno uzimanje droga. Ovisnici su u visokom postotku inficirani virusom i zarazni za spolne partnere. Osobe inficirane hepatitisom B mogu ostati dugotrajni nositelji virusa, zarazni za druge. 

Ne postoji lijek protiv virusa, ali se za rizične skupine primjenjuje učinkovito cjepivo.

vrh stranice


Što je hepatitis C?

Hepatitis C definiraju izvorno kao hepatitis ne A i ne B. Hepatitis C vrlo je čest među ovisnicima koji intravenozno uzimaju droge. U Republici Hrvatskoj je više od 60% registriranih intravenoznih korisnika zaraženo hepatitisom C. On uzrokuje oboljenje jetra sporim tijekom u dužem razdoblju. Simptomi infekcije mogu se osjećati godinama, a zaražena osoba zbog nemogućnosti liječenja infekcije stalni je prijenosnik infekcije. Prenosi se krvlju, pa su zbog zajedničke uporabe intravenoznog pribora poglavito izloženi i ugroženi intravenozni ovisnici. Virus hepatitisa C ne prenosi se placentom pa se tijekom trudnoće ne može prenijeti na dijete, no rizik je velik prilikom poroda zaražene majke

Važno je istaknuti da je virus teško uništiti jer je otporan na toplinu. Prilikom zaraze nisu vidljivi simptomi pa se prvi znakovi mogu javiti i nakon 30 dana.

Zbog otpornosti na toplinu, virus nije moguće uništiti ni u kipućoj vodi. Zato je prokuhavanje korištenih igala neučinkovito u sprječavanju širenja infekcije hepatitisa C.

vrh stranice


Što je HIV?

Oni harm reduction aktivisti koji djeluju u našem društvu, već su po logici stvari, ili poštovanjem institucionalnog okvira, projekata, suradnje, evaluacije, prešli put od podzemlja i eventualnih radikalnih antiprohibicionističkih stajališta do položaja priznatih i potrebnih aktera društva. 

vrh stranice


Što je AIDS?

AIDS (SIDA), sindrom stečenog nedostatka imunosti, jest teška bolest i krajnji stupanj HIV infekcije.

Ne postoji djelotvoran lijek protiv virusa HIV-a ni mogućnost cijepljenja, pa ona uvijek završava smrću. Neki lijekovi ublažavaju simptome i produžuju život oboljelih.

vrh stranice


Na kraju nekoliko najčešćih zabluda o programu zamjene pribora:


Smanjuje li se zamjenom pribora broj infekcija HIV-a?

Da. Brojne znanstvene studije programa zamjene pribora (needle exchange) potvrdile su da program zamjene pribora znatno smanjuje broj novih zaraženih. Jedno od američkih studija dostupna na Intrenetu (www.hpp@sfaf.org) pokazuju da se programom zamjene pribor za jednu trećinu smanjuje broj zaraženih HIV-om, dok se za 80% smanjuje rizično ponašanje ovisnika.

vrh stranice


Potiče li se uzimanje droga zamjenom pribora?

Ne. Program zamjene pribora namijenjen je osobama koji su ovisnici, njihova odluka za uzimanje droga nije bila poticana mogućnošću uzimanja besplatnog pribora. Besplatno uključenje u program zamjene pribora ne povećava ni zloporabu droga - ako se program provodi prema zadanim pravilima: jedan korišteni pribor zamjenjuje se za jedan čisti pribor.

vrh stranice


Povećava li zamjena pribora kriminalitet?

Ne. Osoba je zbog razvijene ovisnosti svakodnevno prisiljena konzumirati drogu ako nije uključena u program odvikavanja odnosno liječenja. Opijatski ovisnici koji su korisnici programa zamjene pribora najčešće su uključeni u supstitucijski program metadonskom terapijom. Zbog se programom zamjene pribora ne povećava kriminalitet.

Istraživanja su pokazala da program zamjene pribora u konačnici smanjuje kriminalitet. Cijeli program temelji se na konceptu "most", jer se upravo tim programom povezuju korisnici s ustanovama za tretman i liječenje što znači da se broj ovisnika i povremenih uzimatelja droga može smanjiti, što se posljedično odražava na smanjenje potražnje za drogama.

vrh stranice


Povećava li se broj onečišćenog pribora na ulici zamjenom pribora?

Ne. Programi zamjene pribora potiču korisnike da vraćaju onečišćeni pribor pa s obzirom na to da dio njih uzima drogu i na ulici u prilici je da i pribor nađen na mjestu zloporabe zamjeni za čisti pribor. 

Onečišćavanje javnih površina značajno se smanjuje u četvrtima gdje je moguća zamjena pribora, što je jasno iz izvješća programa gradova koji uspješno provode program zamjene pribora. Na taj način, smanjuje se rizik zaraze kao posljedice slučajnog kontakta s onečišćenim priborom (dvorišta, parkovi, škole i druga mjesta gdje se okupljaju mladi). 

Iskustva gradova koji provode program (sve europske metropole) svjedoče da se osim smanjenja onečišćenog pribora na ulici, zamjećuje da odbačeni pribor, igle, nalaze zatvorene u plastičnu zaštitu što upućuje na veći stupanj educiranosti i svijesti korisnika programa.

vrh stranice


Kako zamjenom pribora pomažemo zajednici?

Svjetske statistike pokazuju da više od 33% zaraženih osoba AIDS-om čine ovisnici i članovi njihovih obitelji. Broj zaraženih AIDS-om kontinuirano raste i procjene govore da je trend s obzirom na nemogućnost uspješnog liječenja teško zaustaviti. Epidemiološki podaci potvrđuju da su više od 63% oboljelih žena od AIDS-a - ovisnice koje intravenozno uzimaju droge. Na žalost više od 50% djece oboljele od AIDS-a je iz obitelji čiji roditelji intravenozno uzimaju droge. Slijedom iznijetog epidemiološki podaci i istraživanja pokazuju da broj novooboljelih HIV-om najbrže raste među intravenoznim ovisnicima. Zato je neprijeporan interes zajednice otvaranje programa zamjene pribora kako bi se educirali ovisnici i preventivnim postupanjem spriječilo širenje HIV-a i AIDS-a. Program izmjene pribora je program smanjenja rizika koji je u svijetu postao dio sveobuhvatnog programa suzbijanja AIDS-a.

Lukša Pezelj 

autor je predsjednik udruge Centra za ovisnosti nevladinih udruga Zagreb

vrh stranice


© Ovisnosti.com,  vol. 1 br. 1, ožujak 2004 ISSN 1334-6911
Pezelj L. Program "Smanjenja štete". Ovisnosti, vol.1 br.1 str. 7-8