| home | kazalo  | print - ispis


savjetovalište

Što treba znati o testiranju na psihoaktivne droge?


Testiranje na psihoaktivne droge mjera je ranog otkrivanja povremenih uzimatelja droga i ovisnika kojoj je cilj uputiti u odgovarajući stručni tretman odvikavanja te zahtjeva aktivno sudjelovanje roditelja. Testiranjem na opojne droge utvrđuje se je li testirana osoba uzela neku psihoaktivnu drogu u određenom, ograničenom razdoblju.

Važno je znati da je zloporabu droga moguće utvrditi samo odgovarajućim testom, što znači da ako je osoba uzela marihuanu, a testirana je na MDMA, njezin test će se pokazati negativnim, jer se u organizmu neće utvrditi prisutnost kanabinoida.

Postupak testiranja zahtjeva dobivanje tjelesnog uzorka (urina, sline, krvi). Najuobičajenija je metoda testiranja urina. Uzimanje uzorka treba biti strogo nadzirano kako bi se izbjegle zamjene, razrjeđivanja ili druge manipulacije. Testiranje se može obaviti na jednu ili više droga što utječe na primjenjivost testa i cijenu.

Postupak testiranja počinje uvodnim testiranjem gdje se na brz i jednostavan način izdvajaju negativni od pozitivnih rezultata. Prisutnost droga u organizmu moguće je utvrditi nakon 5 minuta bez obzira na to testira li se 5 ili više skupina droga. U običajnim metodama negativni rezultati smatraju se negativnim. Pozitivni rezultati (prvo testiranje) zahtijevaju potvrdu odnosno konfirmaciju dodatnim skupljim sofisticiranim metodama.

vrh stranice


Kućni, panel, laboratorijski imunološki testovi

Testiranje će pokazati je li osoba uzela drogu za koju je test predviđen, u određenom razdoblju prije testiranja. Testiranje neće pokazati je li osoba uzela drogu ikad u životu, niti je li uzela toliko vremena prije da drogu u organizmu nije bilo moguće utvrditi. Negativan test znači da osoba koja je testirana u tom trenutku testiranja ima koncentraciju ispitivane droge ispod granične vrijednosti za pozitivan test što ne znači da drogu nije uzela. Složeniji testovi provode se samo na skupine droga koje su u uvodnom testu pokazale pozitivan rezultat s ciljem da se dokaže koja je točno droga bila u uzorku i u kojoj koncentraciji.

Na kraju nekoliko riječi o vrstama testova. Kućni testovi (brzi testovi) utvrđuju rezultat već nakon 5 minuta. Postupak testiranja provodi se tako da se u test pločicu ukapaju tri kapi urina i nakon nekoliko minuta utvrdi pozitivan (jedna linija na pločici) ili negativan rezultat (dvije linije na pločici).Kućni testovi mogu utvrditi skupinu droga, npr. kanabinoide, ali ne mogu razlikovati marihuanu, hašiš ili hašišovo ulje. 

Razlikujemo kućne testove na jednu drogu ili panel testove na 5 ili 10 droga koji može otkriti 50 i više različitih droga. Laboratorijski imunološki testovi uglavnom se rabe u bolnicama. Aparati koji se sastoje od jedinice za izvođenje testa skupi su i neprenosivi, ali je osjetljivost testova visoka, a cijena po jednom testu niska. 

Kromatografski testovi ponovno testiraju isti uzorak urina u kojima je u uvodnom testiranju otkriveno prisustvo droge s ciljem potvrde ili odbacivanja prethodnog rezultata testiranja.

Mr. sci. Ivan Marchiotti, dr. med

vrh stranice


Vrsta droge  Uobičajena kratica za test Vrijeme otkrivanja kod korisnika koji drogu konzumiraju
Povremeno Često
Amfetamin 
(amfetamin sulfat, Fentermin) 
AMP 1-2 dana  2-6 dana
Metamfetamin MET 1-3 dana 2-6 dana
Ecstasy 
(MDMA, MDA, MDEA)
  1-3 dana 2-6 dana
Kokain
(kokain hidroklorid)
  1/2-3 dana 1-4 dana
Kanabis 
(marihuana, hašiš, hašišovo ulje)
  2-5 dana 4-20 dana
Barbiturati
(Luminal, Phemiton, Sekobarbital)
BAR 4-7 dana 5-12 dana
Benzodijazepini 
(Librium, Lexaurin, Apaurin, Valium, Praxiten, Rohypnol)
BZO 2-5 dana 4-10 dana
Opijati
 (heroin, morfin, kodein)
(osjetljivost testa od 300 ng/ml)
MOP 1-3 dana 2-6 dana
Opijati 
(heroin, morfin, kodein)
(osjetljivost testa od 2000 ng/ml)
OPI 1/2-1 dana 2-5 dana
Metadon 
(heptanon)
MTD 1-4 dana 2-10 dana
Triciklički antidepresivi 
(Amyzol, tryptyhol, Prazine, tofranil, Anafranil, Ladiomil)
TCA 1-3 dana 2-8 dana
Fenciklidin 
(PCP)
PCP 1-3 dana 3-7 dana

vrh stranice


© Ovisnosti.com,  vol. 1 br. 1, ožujak 2004 ISSN 1334-6911
Marchiotti I. Što treba znati o testiranju na psihoaktivne droge? Ovisnosti, vol.1 br.1 str. 31