| home | kazalo  | print - ispis


Iz strane literature

Mitovi i činjenice o metadonu


U članku izdanom u NIDA publikaciji Summer 2003 Harm Reduction News iznesene su zanimljive teze iskustva rada s supstitucijskom terapijom u državi New Yorku, Sjedinjene Američke Države. Autori navode raširene mitove u njihovoj sredini, primjerice o tome kako metadon "oslabljuje kosti, šteti jetri, šteti imunitetu i problematičan je za pacijente na antiretroviralnoj terapiji". U ovom osvrtu komentiram detalje o činjenicama koje su relevantne za našu sredinu. Iako se pokazao uspješnim u liječenju ovisnosti o opijatima kroz više od 35 godina, metadon ostaje jedan od najviše krivo shvaćenih lijekova uopće. Mitovi o metadonu jednako su prošireni u javnosti kao i među stručnjacima. Shvaćanje onoga što metadon ne čini može biti jednako važno kao i shvaćanje onoga što on čini. 


MIT: Teže se "skinuti" s metadona nego s heroina.

ČINJENICA: Prestanak uzimanja metadona razlikuje se od "skidanja" s heroina. Nekim ljudima je to teže, jer sam proces traje dulje. Ostali tvrde da iako dulje traje, blaže je od odvikavanja od heroina.

Komentar autora: U Hrvatskoj metadon ima važno mjesto u procesu odvikavanja od opijata. Velik broj ovisnika koji su uspostavili apstinenciju, bili su uključeni u neki program odvikavanja koji je sadržavao supstitucijsko sredstvo. Literatura, a i naša praksa upućuje na to da se sa relativno kraćom primjenom supstitucijske terapije u obliku detoksikacije uz primjenu metadona ne smanjuju izgledi za uspostavu potpune apstinencije. 


MIT: Što manja doza metadona, to bolje.

ČINJENICA: Male doze će umanjiti simptome apstinencijske krize, ali veće doze su potrebne kako bi se blokirao učinak koji izaziva heroin i uklonila potreba za heroinom. Većini pacijenata bit će potrebno 60 do 120 mg metadona na dan kako bi prestali uzimati heroin. Nekoliko pacijenata, s druge strane, osjećat će se dobro i na 5 do 10 mg; neki pak će trebati stotine mg na dan kako bi se osjećali lagodno. Idealno bi bilo kad bi pacijenti uz pomoć liječnika sami određivali dostatnu dozu bez vanjskih utjecaja ili ograničenja.

Komentar autora: U praksi se pokazalo da doza supstitucije koju ovisnik prihvaća u velikoj mjeri ovisi o transferu s terapijskim timom. Ako je program intenzivniji i kvalitetniji, transferni odnos moguće je ostvariti supstituciju s nižom dozom. Osjećaj "lagodnosti" tada je moguće zamijeniti kvalitetnijom i lagodnijom socijalnom komunikacijom. 


MIT: Zapadnjačke vlade ne podupiru održavanje na metadonu.

ČINJENICA: U SAD-u danas ima više pacijenata na metadonskom održavanju (200000 osoba) nego u posljednjih 30 godina. Metadon je bio i ostaje primarni način liječenja ovisnosti o opijatima u Australiji, Tajlandu, Hong Kongu, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Litvi, Kanadi i ostalim zemljama.

Komentar autora: Metadonska supstitucija u Hrvatskoj je, na žalost, jedini dostupni oblik supstitucije. Dostupnost sporo djelujućeg morfija, buprenorphina, kodeina i drugih psihofarmaka može omogućiti bolju prilagodbu farmakodinamičkim specifičnostima pacijenta na terapiji. S druge strane, postojanje supstitucijske terapije ne smije biti alibi za zanemarivanje drugih oblika terapije, od suportivne, grupne terapije do terapijskih postupaka usmjerenih prema apstinenciji. 


Literatura: 

  1. Methadone Myths and Facts Sharon Stancliff, Peter Vanderkloot, Holly Catania Summer 2003 Harm Reduction News, NIDA

Mr. sci. Davor Moravek

vrh stranice


© Ovisnosti.com,  vol. 1 br. 1, ožujak 2004 ISSN 1334-6911
Moravek D. Mitovi i činjenice o metadonu. Ovisnosti, vol.1 br.1 str. 13