| home| ovisnosti| sadržaj |


VLADA PREDLAŽE ZAKON O SPRJEČAVANJU ZLOUPORABE OPOJNIH DROGA 

4. studenoga - Prijedlog zakona o sprječavanju zlouporabe opojnih droga, koji je Vlada nedavno utvrdila, trebao bi predstavljati korak naprijed u prevenciji ovisnosti. 

Vlada je procijenila da bi za prvu godinu provedbe zakona trebalo 19 milijuna kuna. 

Predloženim zakonom poboljšao bi se nadzor nad uzgojem biljaka iz kojih se mogu proizvesti opojne droge te kontrola izrade, posjedovanja i prometa droga i tvari koje se mogu upotrijebiti za njihovu izradu. 
Predviđeno je osnivanje Hrvatskog zavoda za prevenciju i skrb o ovisnicima te ustroj Povjerenstva za sprječavanje neovlaštene uporabe droga, kao krovnog međuresornog tijela za borbu protiv ovisnosti. 

Zakon izričito zabranjuje uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge te njihovu izradu, posjedovanje i promet, osim pod propisanim uvjetima. 

Hrvatski zavod za prevenciju i skrb o ovisnicima bavio bi se prikupljanjem podataka s područja ovisnosti i zlouporabe droga. Zavod bi oblikovao doktrine u liječenju ovisnosti te provodio dijagnostiku i liječenje ovisnika. 

Ustrojbene jedinice Zavoda bili bi županijski centri te zagrebački centar za prevenciju. 
Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno ima oko 13.000 ovisnika o opojnim drogama. 

hrt.hr


31. siječnja - Zastupnički dom Hrvatskog sabora počeo je raspravu o prijedlogu zakona o sprječavanju zlouporabe opojnih droga, temeljnom zakonu kojim se uređuje sustav za odvikavanje od ovisnosti, te skrb i pomoć ovisnicima.

Postojeći zakoni su zastarjeli i nepotpuni, stoga se predlaže novi zakon na osnovama Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga, rekao je u obrazloženju pomoćnik ministrice zdravstva Ante Barbir. Procjenjuje se da svake godine broj ovisnika u Hrvatskoj poraste za 1.500, a da je trenutačno oko 13 tisuća ovisnika ili 2,7 posto na tisuću stanovnika, što je na razini nekoliko zemalja zapadne Europe.

U zakonu se posebno uređuju mjere za sprječavanje neovlaštene uporabe opojnih droga te prevenciju, jer se pokazalo kako se više postiže ulaganjem u nju, nego kažnjavanjem ovisnika. Zakonom se predviđa i osnivanje Hrvatskog zavoda za prevenciju i skrb ovisnika koji bi predlagao i provodio mjere i aktivnosti za sprječavanje, rano otkrivanje i suzbijanje ovisnosti. 

31. siječnja - Problem širenja droge neće se riješiti, dok se ne stane na kraj narkomafiji, istaknuli su mnogi zastupnici Zastupničkog doma u raspravi o prijedlogu zakona o sprječavanju zlouporabe opojnih droga. Sve su stranke podržale zakonski prijedlog, no smatraju da ga treba doraditi. 

Proizvodnja, trgovina i konzumacija droge veliko je zlo koje se brzo širi Hrvatskom, rekao je uime Kluba zastupnika HDZ-a Krunoslav Gašparović. Naveo je kako je u 1999. evidentirano čak 4.699 novih ovisnika i da je 40 ovisnika umrlo. Podržao je zakon, no smatra da se on više bavi proizvodnjom i prometom, nego sprječavanjem zlouporabe droga. 

Dok ne odgovorimo na pitanje zašto su narkodileri nedodirljivi, teško ćemo riješiti problem, kaže Nikola Ivaniš (Klub PGS/SBHS). Postavio je pitanje ima li nešto u tezi da postoji veza između narkomafije s pojedincima u strukturama vlasti, iz službi unutarnjih poslova i Hrvatske vojske. 

Petar Turčinović (Kub IDS-a) zatražio je da se zaplijeni imovina svih onih koji su sudjelovali u lancu distribucije droge, a da taj novac ide u fondove i programe za suzbijanje droge. 

Svi su zastupnici suglasni da treba više raditi na preventivnim mjerama. Neki su, međutim, zamjerili što zakonom nije uređeno pitanje terapijskih zajednica koje, kaže Anto Kovačević (Klub HSP/HKDU-a), obavljaju golem posao, a bez nadzora, uvida i pomoći države. Upozorio je i na to da ovisnici u pravilu dobivaju otkaze kada odlaze u komune, a praktično nemaju ni pravo na bolovanje. 

Zrinjka Glovacki-Bernardi (Klub HSLS-a) smatra kako je problem zlouporabe droge nemoguće riješiti bez razrađenih mehanizama za resocijalizaciju ovisnika. Rasprava se nastavlja. 

Dom je jednoglasno prihvatio zakon o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, o kojemu se raspravljalo prošloga tjedna. Prihvatio je i prijedlog zakona o poljoprivredi te prijedlog zakona o slatkovodnom ribarstvu u prvom čitanju

hrt.hr



HRVATSKI SABOR - ZASTUPNIČKI DOM RASPRAVLJAO O ZAKONU O SPREČAVANJU ZLOPORABE OPOJNIH DROGA 

Imamo između 25.000 i 40.000 ovisnika 

U raspravi po stranačkim klubovima Anto Kovačević (Klub HKDU-HSP-a) kazao je kako se tim zakonom ne postiže temeljni cilj - da se na jednome mjestu cjelovito riješe sva pitanja vezana uz sprečavanje zloporabe droga. Zrinjka Glovacki-Bernardi (Klub HSLS-a) kazala je kako se u borbu protiv droge trebaju uključiti vjerske zajednice, škole, vojska i nevladine organizacije. 

U ime Kluba SDP-a, Željko Malević kazao je kako je Hrvatska ušla u krug zemalja koje u odnosu na broj stanovnika imaju najveći broj ovisnika. Kazao je kako taj prijedlog zakona nije uvažavao podjelu na lake i teške droge, što je vrlo velik propust, koji treba ispraviti. 

Vesna Škare-Ožbolt (Klub DC-a) ocijenila je kako u Hrvatskoj ima između 25.000 i 40.000 ovisnika, s tendencijom ozbiljnog i velikog rasta. Kazala je kako je Zakon za DC razočaravajući te kako prijedlog nije cjelovit i treba ga doraditi. Ante Simonić (Klub HSS-a) rekao je da u zakonu treba kvalitetnije riješiti status terapijskih zajednica. 

U osnovnim i srednjim školama nema testiranja na drogu na sistematskim pregledima, kao ni pri polaganju vozačkog ispita, među vojnicima, u zatvorima... To se mora promijeniti, stav je IDS-a. Petar Turčinović rekao je u ime Kluba da ga zanima koliko će od devet milijuna kuna planiranih za provedbu toga zakona otići na pomoć ovisnicima, a koliko na razne stručne savjete i honorare. Među mjerama koje je predložio jest zapljena imovine dilerima i korumpiranim službenicima koji im pomažu te usmjeravanje novca od prodaje toga u programe protiv droge. 

30 posto srednjoškolaca u doticaju s drogom 

Jadranka Kosor (HDZ) upozorava da 30 posto srednjoškolaca dolazi u doticaj s drogama i da je pitanje što društvo može učiniti odmah. Upitala je zašto je od 6,5 milijuna kuna predviđenih u lanjskom proračunu za borbu protiv droge utrošeno samo 904.000 kuna. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorava da kazne treba usmjeriti na "biznismene" koji se kriju iza legalnih poslova, a zapravo trguju narkoticima. Rekla je i da joj je strašno što su neki ljudi iz bivše nomenklature žmirili na jačanje trgovine drogom u vojsci, opravdavajući porast broja narkomana obranom zemlje. Slično je govorio i Romano Meštrović (SDP), a Ivan Penić (HDZ), bivši ministar policije, rekao je da to nije točno i pozvao da kažu barem jedno ime. Na to je Meštrović rekao da o imenima neće, ali da je poznato kako su neki dileri uhićeni i pušteni nakon tri dana. Penić mu je kazao da ni to nije točno jer se jedan od sudskih postupaka protiv skupine optuženih za trgovinu drogom upravo provodi. 

Zastupnički dom jučer je prihvatio nekoliko zakonskih prijedloga o kojima se raspravljalo još proteklog tjedna: Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju, Konačan prijedlog zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te Zakon o slatkovodnom ribarstvu. 
Jučerašnji su rad zastupnici završili davanjem potpore prvoj verziji zakona o sprječavanju zloporabe droga te Prijedlog zakona o udrugama. Zastupnici su prihvatili zaključke iz HSLS-a da Vlada do 15. travnja izradi letke kojima bi se objasnilo kako prepoznati uzimanje droge te da ih do 1. lipnja distribuira po školama. Prvu verziju zakona o udrugama podržali su svi zastupnički klubovi, a po njemu bi se liberaliziralo osnivanje udruga, jer bi se registrirale u županijskim uredima. 

Izvijestili: D. Đuretek, B. Kovač, I. Kustura, M. Šarići Večernji list 1.2.2001.


Zastupnički dom: Droga jedan od najvećih društvenih problema 

Svi klubovi zastupnika podržali Prijedlog zakona o sprečavanju zloupotrebe droga / Za borbu protiv ovisnosti o drogama treba osigurati više novca, odbaciti represivni pristup prema ovisnicima, korijeni zla u sve većem narko-tržištu i narko-mafiji / Turčinović: Trebalo bi se vozače, osim alkotestu, podvrgavati i testiranju na prisutnost droge u organizmu / Škare Ožbolt: Problem ekspanzije droge u Hrvatskoj u dobro je organiziranom narko-tržištu s elementima narko-mafije 

ZAGREB, 31. siječnja - Zastupnici svih parlamentarnih stranaka u srijedu su na sjednici Zastupničkog doma poduprli Prijedlog zakona o sprečavanju zloupotrebe droga, uz dodatak da bi neke odredbe - primjerice o statusu terapijskih zajednica te definicija ovisnosti - trebale biti jasnije. 
Predsjednik Komisije za sprečavanje zloupotrebe droga, dr. Ante Barbir, naglasio je da je zakon temelj za djelovanje državne vlasti, ustanova, udruga, zaklada, vjerskih zajednica, pravnih osoba i pojedinaca u suzbijanju negativnih posljedica snažnog širenja neovlaštene uporabe opojnih droga u Hrvatskoj. Naglasio je da se zakonom regulira nadzor nad uzgojem biljaka iz kojih se može dobiti droga, nad izradom, posjedovanjem i prometom opojnih droga i tvari, uređuje se sustav postupka za odvikavanje od droga, skrb i pomoć ovisnicima i povremenim uzimateljima droga, te uređuju mjere za sprečavanje neovlaštene uporabe droga. 

Predviđeno je i osnivanje zavoda za prevenciju i skrb o ovisnicima, postavljaju se temelji za mjere prevencije i liječenja. Dr. Barbir je naglasio da se dugoročno gledajući više postiže investicijom u prevenciju ovisnosti nego represijom i kažnjavanjem ovisnika, pa zato i Hrvatska mora ići tim putem. 
Govoreći uime Kluba zastupnika HKD-a i HSP-a, Anto Kovačević je rekao zakonom nije postavljen temeljni cilj, a naglašava kako je zapravo riječ o najvećem zlu što je zadesilo Hrvatsku poslije srpske agresije. Rasprava o zloupotrebi droge ne smije biti ispolitizirana već se o tom pitanju treba postići konsenzus svih stranaka. U zakonu, smatra, nije primjereno riješeno pitanje terapijskih zajednica a ni pravo na bolovanje onih koji se u njima liječe. 

I Klub zastupnika HSLS-a podupire zakon, rekla je Zrinka Glovacki Bernardi, te također naglasila da je nužno regulirati status terapijskih zajednica i uklopiti cjelokupni školski sustav i vjerske zajednice u prevenciju ovisnosti i sustav brige o ovisnicima. Osobitu pažnju treba posvetiti vojsci, s obzirom da su ovisnici i među ročnim vojnicima. Naglasila je da se cijeli problem zbrinjavanja bivših ovisnika teško može riješiti bez programa njihove resocijalizacije. HSLS podržava i povećanje kazni za dilere te predlaže da se Vladu obveže da do 15. travnja napravi letak koji bi se distribuirao po školama a kojim bi se objasnilo kako se može prepoznati korisnika droga. 

U ime Kluba zastupnika SDP-a govorio je Željko Malević te naglasio kako se na zakon čekalo gotovo pet godina te da ga njegova stranka u potpunosti podržava. »Unatoč eksploziji ovisnosti, još uvijek se ne razotkrivaju narko-bosovi a državne institucije koje su se s tim problemom trebale uhvatiti u koštac, uglavnom su zakazale«, stav je SDP-a. 

Uz nekoliko primjedbi, i Klub zastupnika HDZ-a, u čije je ime govorio Krunoslav Gašparić, također je podržao zakonski prijedlog no ta stranka drži da je do drugog čitanja nužno bitno poboljšati tekst. Predloženi zakon više govori o proizvodnji i prometu droga nego o sprečavanju zloupotrebe. Vjeruje da bi za realizaciju zakona trebalo osigurati više novca, pa i rebalansom državnog proračuna. 
Vesna Škare Ožbolt rekla je, uime Kluba zastupnika DC-a, kako je jasno da drogu nije moguće iskorijeniti, ali da se ona mora držati u granicama. Za DC prijedlog zakona je »razočaravajući«. Vesna Škare Ožbolt smatra kako problem ekspanzije droge u Hrvatskoj nije u uzgoju biljaka ili izradi droge, nego u dobro organiziranom narko-tržištu s elementima narko-mafije. Rekla je kako se broj ovisnika o teškim drogama u Hrvatskoj kreće između 25 i 40.000, s tendencijom stalnoga rasta. 

Ante Simonić (HSS) smatra da je riječ o najvećem socijalnom i medicinskom problemu čovječanstva te da u cijeli problem treba više uključiti vjerske zajednice. Povjerenstvo za sprečavanje neovlaštene uporabe droga mora imati i mogućnosti provođenja svojih odluka a ne samo deklarativne mogućnosti. Predložio je da u tom tijelu bude i ministar prosvjete i športa ali i ministar obrane. Za Nikolu Ivaniša, koji je govorio uime Kluba zastupnika PGS-a i SBHS-a, problem je nastao zato što se država u posljednjih deset godina nije učinkovito suprotstavila unošenju droge u Hrvatsku i njezinu širenju među mladima. Javnost vjeruje da se droga proširila zbog veze narko-mafije s nekim strukturama vlasti, MUP-a i HV-a. Ivaniš kaže da širenje droge treba, prije svega, spriječiti presijecanjem lanca narko-mafije te da su ovu raspravu o zakonu trebali slušati i ministri obrazovanja, znanosti, kulture, unutarnjih poslova i obrane. Smatra zabrinjavajućim da je 30 posto mladih u Hrvatskoj do 18. godine imalo neki kontakt s drogama te da bi se više trebalo ulagati u sport i amatersku kulturu, kako bi mladi imali gdje provoditi svoje slobodno vrijeme. Kazao je također kako je droga previše prisutna u vojarnama. 

Govoreći uime IDS-a, Petar Turčinović rekao je da je u Hrvatskoj sve u vezi s drogama neprestano u uzlaznoj liniji te da se ne posvećuje dovoljna pažnja mogućnosti da za koju godinu, upravo zbog droge, u znatnom porastu bude i kriminal. Smatra nužnom ranu evidenciju ovisnika pa tako predlaže da se vozači, osim alkotestu, podvrgavaju i testiranju prisutnosti droge u organizmu, jer još uvijek ne znamo koliko prometnih nesreća izazivaju drogirani vozači. Smatra da bi bilo dobro da se testiraju i vojnici kod novačenja, zatim učenici na sistematskim pregledima, vozači pri polaganju vozačkog ispita, pri zapošljavanju, ljudi u zatvorima. Prema Turčinoviću, to bi pokazalo pravu sliku ovisnosti o drogama u Hrvatskoj. Upozorio je da je za prevenciju i cijeli problem ovisnosti u proračunu predviđeno 19 milijuna kuna ili 1.300 kuna po ovisniku, ali da bi bilo dobro vidjeti koliko će se novca stvarno utrošiti za ovisnike a koliko za institucije, savjetnike i programe. 

U pojedinačnoj raspravi, zastupnici su uglavnom naglašavali važnost preventivnih programa i tvrdili kako se premalo učinilo u suzbijanju narkomanskog tržišta u Hrvatskoj. Upozorili su i na nedostatan broj bolničkih kreveta namijenjenih liječenju ovisnika, te na neprimjeren status terapijskih zajednica. Tako je Ingrid Antičević Marinović (SDP) kazala da je za širenje narkomanije u Hrvatskoj kriv konzervativni pristup tom problemu, a da takav u svojim raspravama pokazuju i neki zastupnici. Rekla je da prethodna vlast nije ništa poduzela da se spriječi problem, a bilo je i nekih, koji su to opravdavali obrambenim ratom i trovali vlastitu naciju. Suprotstavila se represiji prema ovisnicima jer smatra da to nije najučinkovitiji način rješavanja problema. 

Dnevno 35.000 mladih puši marihuanu 

Jadranka Kosor (HDZ) iznijela je podatak po kojem svakodnevno 35.000 mladih u Hrvatskoj puši marihuanu, a podaci Svjetske zdravstvene organizacije i nekih drugih zdravstvenih institucija pokazuju da svaka droga pa i marihuana oštećuje moždane stanice. U Hrvatskoj je dnevno 7.000 mladih na heroinu, 1.000 na kokainu, a svake godine broj ovisnika o teškim drogama povećava se za oko 500 osoba, kazala je Kosor. 

Goranka Jureško , Četvrtak, 1. veljače 2001 Vjesnik


Home