| home| ovisnosti| sadržaj |

U Kolumbiji pronađena narko-podmornica ruske izrade 

Zapovjednik policije general Luis Ernesto Gilibert izjavio je da su u poludovršenom plovilu pronađeni ruski dokumenti. Dodao je da bi 30 metara dugačko plovilo bilo podesno za prijevoz velikih količina kokaina i heroina. Pretpostavlja se da bi dovršenu podmornicu rastavili i kamionima prebacili na kolumbijsku pacifičku ili karipsku obalu. 

Nakon upada u skladište u predgrađu Facatativa, policija je otkrila zgradu opremljenu promatračkim kamerama, ali napuštenu od ljudi. Iznenadila ih je sofisticiranost podmornice koju su pronašli. 

-     Plovilo je bilo 40 posto dovršeno, a strojarnica u potpunosti gotova - rekao je general Gilibert te izjavio: -     Tehnologija je napredna, a izvedba najviše kvalitete. 

Pronađeni ruski dokumenti navode na zaključak da su u izgradnji sudjelovali ili pripadnici ruske mafije ili ruski tehničari. 

Iako je glavni grad Kolumbije Bogota u potpunosti okružena kopnom i leži na nadmorskoj visini od 2.250 metara, izvor je visoko kvalitetnih građevinskih materijala te to može biti razlogom zašto je izabrana za gradnju podmornice. 

Kolumbijska narko-mafija već je i ranije koristila podmornice, a 1997. su čak dvije zaplijenjene u karipskoj luci Santa Marti. Međutim, to su bile mini-podmornice dok je ova vrlo veliko plovilo. 

-     U 32 godine rada nisam vidio ništa sličnog. Golema je, u nju bi se moglo utovariti 200 tona kokaina - izjavio je Leo Arreguin, ravnatelj američke Službe za pomoć u borbi protiv droge u Kolumbiji. Dodao je da kako postoje indikacije da su u projektu sudjelovala i dva Amerikanca, ali taj trag nije želio dalje komentirati. 

J.H. 08/09/00

http://www.klik.hr


Home