| home| ovisnosti| sadržaj |

Na Jakuševcu počelo spaljivanje kokaina 

U spalionici poduzeća PUTO na zagrebačkom Jakuševcu danas je započelo spaljivanje 862 kilograma kokaina 90-postotne čistoće.

Podsjetivši kako je taj kokain zaplijenjen u prosincu prošle godine na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci i u svibnju ove godine u plominskoj luci, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da se nada da će i u narednom razdoblju hrvatska policija zaustavljati krijumčarske lance narkotika i kažnjavati one koji ih organiziraju. 

Lučin je kazao da zaplijenjeni kokain na ilegalnom narko tržištu vrijedi više od 70 milijuna maraka. 

(HINA) 04.10.2000. 

Vijesti.net  


Spaljeno 862 kilograma kokaina

Riječ je o kokainu zaplijenjenom krajem prosinca prošle godine na kontejnerskom terminalu u Rijeci i u svibnju ove godine u plominskoj luci 

Nalogom županijskih sudova u Rijeci i Puli danas je u spalionici poduzeća "PUTO" na zagrebačkom Jakuševcu uništeno oko 862 kilograma kokaina 90-postotne čistoće. Vrijednost te droge na ilegalnom bi narko tržištu iznosila najmanje 70 milijuna njemačkih maraka. 

Riječ je o kokainu zaplijenjenom krajem prosinca prošle godine na kontejnerskom terminalu u Rijeci i u svibnju ove godine u plominskoj luci. Obje akcije zajedno su provele hrvatska policija, Interpol i služba za suzbijanje krijumčarenja droga američkog ministarstva pravosuđa - DEA. 

Ističući kako se radi o drogi vrlo visoke kakvoće, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da se nada da će hrvatska policija i u narednom razdoblju, u suradnji s kolegama iz DEA i Interpola, zaustavljati krijumčarske lance ovako velikih pošiljki narkotika i kažnjavati one koji te lance vode i organiziraju.

Pomoćnik ministra za kriminalističku policiju Dragutin Cestar istaknuo je kako policijske aktivnosti vezane za rasvjetljavanje ovih slučajeva krijumčarenja još uvijek traju, "posebno u slučaju zaplijene u Rijeci zbog čega je jedna osoba i uhićena". Daljnje aktivnosti nastavljaju se u suradnji s Interpolom nekoliko zemalja i očekujemo da će se uskoro slučaj do kraja razriješiti i utvrditi učešće svih osoba u tom krijumčarskom kanalu, ustvrdio je Cestar. 

Ministar Lučin i njegov pomoćnik pritom nisu željeli komentirati umiješanost generala HVO-a Ivana Andabaka u krijumčarenje droge zaplijenjene u riječkoj luci, istaknuvši da postoji osnovana sumnja da je on bio umiješan u trgovinu te droge, dok se sve ostale okolnosti utvrđuju. Riječka zapljena, u kojoj je oduzeto 661 kilogram kokaina, najveća je zapljena te vrste droge u Hrvatskoj. Kokain je bio ukrcan u Ekvadoru u brodski kontejner s tunom, a kao kupac je bila navedena nepostojeća tvrtka iz Rijeke. 

Zapljena 241 kilograma kokaina u plominskoj luci, 27. svibnja ove godine, spada među tri najveće zaplijene kokaina u Hrvatskoj. Droga je otkrivena na teretnom brodu "Grazia Bottiglieri", nakon dojave DEA iz Beča i Kolumbije, odakle je brod i isplovio prema Plominu. 

HINA 04/10/00

klik.hr


Home