| home| ovisnosti| sadržaj |

STRAH 

OČAJNI RODITELJI ŠESTOGODIŠNJAKINJE KOJA SE JUČER U PARKU VRTIĆA "GAJNICE" UBOLA NARKOMANSKOM IGLOM: 


Iglom odbačene šprice, vjerojatno narkomanske, u parku dječjeg vrtića "Gajnice" ubola se jučer šestogodišnja djevojčica. Potaknuta znatiželjom, djevojčica S. K. opipala je predmet među lišćem pokraj drveta u vrtićkom parku, sve dok nije osjetila ubod u desni palac. Uplašena se tada obratila tetama iz vrtića koje su je odmah odvele u obližnji Dom zdravlja. 

-     Igrala sam se s prijateljicom koja je pronašla špricu. Pokazala mi ju je i uzela sam je u ruku. Upiknula me pa sam je odmah bacila - ispričala je šestogodišnjakinja koja je u tom vrtiću od svoje prve godine. Njezin je otac naknadno pronašao špricu odbačenu u vrtićkom kontejneru i danas će je odnijeti na analizu u Kliniku za infektivne bolesti. Tek će se tada, prema starosti igle, znati, rekli su im u bolnici, kolika je opasnost od teških zaraza. Ako je igla upotrijebljena u posljednjih 24 sata, tvrde liječnici, postoji velika vjerojatnost da je dijete već zaraženo nekom bolešću. 

U susjednom parku te četvrti, ispričali su Gajničani, svakodnevno se okupljaju sumnjivci, a odbačene igle i šprice česta su pojava i u parku vrtića. 

-     Zvali su me iz vrtića oko podneva jer se, kako su rekli, nešto dogodilo mojoj kćeri. Nisam mogla ni zamisliti o čemu je riječ. Sada se užasno bojim, a život će nam biti noćna mora sljedećih šest mjeseci - ispričala je majka koja će tek za pola godine znati je li igla bila zaražena virusom HIV-a. U tom razdoblju djevojčica će nekoliko puta morati na pretrage. 

-     U bolnici su je cijepili u oba mišića nadlaktice protiv hepatitisa B, a za mjesec dana morat će ponovno ići. Izvadili su joj i četiri bočice krvi, a liječnik nam je rekao kako je moguće da je zaražena nekom od desetak bolesti od kojih je samo dio izlječiv - objašnjavala je majka sa suzama u očima, koja je k tome i drugi put trudna. Uplašeno dijete tijekom jučerašnjeg dana bilo je u šoku i nekoliko je puta plakalo, a roditelji će danas zatražiti sastanak u vrtiću za sve roditelje i predložiti uvođenje zaštitarske službe koja bi noću čuvala park. Noćne čuvare već su jučer tražili na hitno sazvanom sastanku i roditelji djece iz drugog gajničkog vrtića "Marles". (ril) 

Večernji list  6. Listopada 2000. 


Home