| home| ovisnosti| sadržaj |

Politika

Od 13.000 registriranih narkomana u Hrvatskoj, 12.000 ovisno o heroinu

OSIJEK – Trenutačno u Hrvatskoj ima 13.000 registriranih narkomana, od kojih oko 12.000 ovisnika o heroinu. Od 1990. godine do 2000. broj ovisnika se povećao oko 300 posto i na svakih 1.000 stanovnika dolaze po tri ovisnika. Istaknuo je to dr. Slavko Sakoman, predsjednik Vladine Komisije za suzbijanje zloporabe droge, u četvrtak na skupu koji se odražava pod nazivom "Slobodno vrijeme mladih – s mladima protiv ovisnosti o drogama".

Taj dvodnevni skup su organizirali osječko Gradsko poglavarstvo i bavarska Zaklada "Hanns – Seidel" kako bi se upozorilo na problem droge u Hrvatskoj, posebno u Osječko-baranjskoj županiji, te na potrebu borbe protiv ovisnosti. Prema riječima zamjenice županijskog državnog odvjetnika Vesne Bilandžić, tijekom prošle godine kroz zatvorski je sustav prošao 1.221 ovisnik o opojnim drogama, a lani je zabilježeno najviše kaznenih djela vezanih uz zloporabu droga. 

Podsjetivši da je s prošlom vlašću neprestano vodio borbu oko financiranja projekata iz Nacionalnog programa za suzbijanje droga, dr. Sakoman je upozorio da ni nova vlast nije riješila neka važna pitanja poput onoga o imenovanju Vladine Komisije za suzbijanje zloporabe droga. Ocijenio je lošim predložene izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi se vlasnici manjih količina droge blaže kažnjavali. Sakoman smatra da će tako takozvani mali dileri slobodnije razgranavati posao što znači porast broja ovisnika. Sakoman je vrlo dobrim ocijenio to što je proradio osječki Centar za prevenciju zloporabe droga, u kojem je, trenutačno, 76 ovisnika na terapiji odvikavanja. 

S.Č.D. 

Vjesnik 06.10.2000, petak


Home