| home| ovisnosti| sadržaj |

SPLIT: NASTAVLJENO SUĐENJE DUGOPOLJCU JOŠKU MARASOVIĆU FANFIJU ZBOG DROGE

Piše: Marijo KAVAIN 

SPLIT — Iskazima svjedoka, policajaca koji su sudjelovali u uhićenju Joška Marasovića Fanfija(45) iz Dugopolja, između ostalog i samog načelnika Odjela za droge Josipa Buljana, nastavljeno je suđenje u kojem se Fanfija tereti za preprodaju kokaina i heroina na području Splita tijekom prošle godine, sve do ožujka ove godine, kada je i uhićen.

Prema optužnici, Fanfi je 19. ožujka ove godine prodao Romanu Bakoviću (22) iz Splita 131 gram heroina za 5000 DEM. Romano je nakon kupnje uhićen u Splitu, a zatim je u policiji i istražnom sucu svjedočio kako je droga Fanfijeva. Kod samog Marasovića je pretragom njegove kuće u Dugopolju pronađeno samo 0,06 grama kokaina, te mlin za kavu s ostacima heroina.

Svoj iskaz je Romano, međutim, na sudu opovrgnuo, tvrdeći kako su priznanje od njega maltretiranjem iznudili policajci.

Jučerašnje je ročište opet počelo problemima. Kako je sam objasnio, umoran od neprekidnog rada posljednjih pedeset sati, te od tri ročišta koliko ih je imao u dva dana, policajac Joko Šimunović (38), koji je sudjelovao u dramatičnoj potjeri za Romanom Bakovićem, prilično je nervozno reagirao na pitanja odvjetnika optuženog Fanfija. Odvjetnik Borivoje Milošević inzistirao je na preciznim objašnjenjima oko automobila koji je bljeskajući svjetlima pokazao policajcima gdje je prošao Romano. Policajac je odgovorio kako je to psihotest, i da neće objašnjavati ništa više od iskaza iz istrage.

Josip Buljan pojasnio je okolnosti akcije u kojoj su uhićeni Baković i Marasović. Prema njegovim riječima, sa djecom se svojim automobilom vraćao sa sela u Split, kada je kod Marasovićeve kuće, koja je odmah do ceste, primijetio Romanov BMW i nekog muškarca "velike glave i s naušnicom u uhu". Kako su Fanfija, po njegovim riječima, djelatnici Odjela konstantno imali na pameti kao osobu koja je među najvećim raspačivačima na području Dugopolja, to mu se učinilo sumnjivim, pa je kod skretanja za Dugopolje okrenuo automobil i vratio se prema Fanfijevoj kući. Tada je uočio Romanov BMW koji je skrenuo kod gostionice Kapela sporednim putem, pa se uputio za njim.

— Nakon nekih 500 metara on je stao i telefonirao — ispričao je dalje Buljan — a kako sam ja imao pun auto djece, produžio sam i nazvao kolege na Odjelu da ga zaustave u Splitu. Odvezao sam djecu kući, i kasnije nazvao Odjel da vidim je li sve u redu.

Zanimljiv odgovor uslijedio je i na Fanfijevo pitanje zna li Buljan koliko je njegova kuća udaljena od ceste i ima li pored nje autobusna postaja. — Vašu kuću poznajem do u detalje jer sam je promatrao barem dvjesto puta — odgovorio je Buljan pojašnjavajući kako je Fanfi bio pod čestim policijskim nadzorom, a zatim je zaista do u detalje opisao Fanfijevu kuću.

— Pored Vaše kuće zaista ima autobusna postaja, ali se pored nje često nalaze automobili zadarskih i šibenskih tablica, kao i automobili osoba koje smo procesuirali zbog dilanja — završio je svoj iskaz Josip Buljan. 

Policijska država ili policijsko ponašanje

— Nemam živaca, čovječe, radim već 50 sati, ne možete me ovako maltretirati... Nisam ja okrivljen! — izderao se policajac- svjedok, na što je odvjetnik Milošević protestirao. Tada je predsjednik sudskog vijeća, sudac Josip Čule upozorio i njega, jer mu se učinilo da je Milošević, protestirajući kod predsjednika Vijeća zbog ponašanja svjedoka kazao "Ovo je policijska država!". Milošević je unio primjedbu u zapisnik, napominjući kako je zapravo rekao "Ovo je policijsko ponašanje".

SLOBODNA DALMACIJA, PETAK 22.  rujna 2000


Home