moravek.org | ovisnosti


U Hrvatskoj se godišnje popuši 12 tona marihuane
Neki od podataka koji se navode u zaključnoj analizi hrvatske Vlade o zloporabi droga, a koja bi se ovih dana trebala naći na saborskim klupama broji da hrvatski uživatelji narkotika godišnje potroše 12 tona marihuane, pola tone heroina, 150 kilograma kokaina, 730 tisuća tableta ecstasya, 180 kilograma amfetamina, 180 tisuća doza LSD-a, te još oko 180 tisuća tableta Heptanona ili neke druge vrste droge. Od ilegalne prodaje droge skupine organiziranog kriminala godišnje zarade oko 800 milijuna kuna.
(HRT / m.)

13. lipnja - Hrvatski uživatelji narkotika godišnje potroše 12 tona marihuane, pola tone heroina, 150 kilograma kokaina, 730 tisuća tableta ecstasya, 180 kilograma amfetamina, 180 tisuća doza LSD-a, te još oko 180 tisuća tableta Heptanona ili neke druge vrste droge. Od ilegalne prodaje droge skupine organiziranog kriminala godišnje zarade oko 800 milijuna kuna. To su samo neki od podataka koji se navode u zaključnoj analizi hrvatske Vlade o zloporabi droga, koja bi se ovih dana trebala naći na saborskim klupama.
U prosjeku 35 tisuća hrvatskih građana dnevno popuši barem jednu cigaretu s marihuanom, sedam tisuća uživa heroin, a tisuću dnevno konzumira kokain. Ukupno se u Hrvatskoj dnevno potroši oko 51 tisuća doza raznih vrsta droge.

U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća ovisnika, a godišnje se evidentira oko 1.500 novih ovisnika. Prema nekim istraživanjima do kraja srednje škole više od 30 posto mladih uzet će neku vrstu droge, navodi su u analizi Vlade.


Hrvatska ima 13.000 ovisnika, 85 posto o heroinu
Hrvatska ima 13.000 ovisnika, od kojih 85 posto o heroinu, rekao je dr. Slavko Sakoman, no svake se godine pojavljuje 1.500 novih ovisnika, a 50 posto svih ovisnika zaraženo hepatitisima B i C te oko polovice će ih umrijeti od te bolesti. Tomu treba pridodati oko 2.000 novih uživatelja marihuane. Dr. Sakoman je istaknuo da struka ne razlikuje lake i teške droge te prozvao medije da često ne rade u korist suzbijanja njihove zlouporabe.

(HRT / m.)

13. lipnja - Hrvatska ima 13.000 ovisnika, od kojih 85 posto o heroinu, rekao je dr. Slavko Sakoman, voditelj Vladine komisije za suzbijanje zlouporabe droge. Po tome smo negdje u sredini Europe, rekao je Sakoman, govoreći pred Županijskim domom Sabora o Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droge.
Sakoman je upozorio da se svake godine pojavljuje 1.500 novih ovisnika, da je 50 posto svih ovisnika zaraženo hepatitisima B i C te da će ih oko polovice umrijeti od te bolesti. Tomu treba pridodati oko 2.000 novih uživatelja marihuane, rekao je Sakoman, upozorivši da se njihovom širenju ne može suprotstaviti 30 entuzijasta. Država treba preciznije provoditi mjere i barem za 50 posto smanjiti broj ovisnika, jer će u protivnom stanje postati vrlo zabrinjavajuće , rekao je. Cilj Nacionalne strategije jest smanjiti potražnju na tržištu droge, ali uz kvalitetnu represiju, kako bi ovisnici išli na tretman, a veliki dileri u zatvor, rekao je Sakoman. Upozorio je da Kazneni zakon treba sadržavati odredbu po kojoj će se kazneno goniti svi koji posjeduju količinu droge veću od neznatne.
Dr. Sakoman je istaknuo da struka ne razlikuje lake i teške droge te prozvao medije da često ne rade u korist suzbijanja njihove zlouporabe.

home