Up Back Next

Iz Medicine
KARCINOM SLUZNICE USNE ŠUPLJINE

Dr. E. N. Gruber   

Usna šupljina obuhvaća područje između usana, obraza, nepca i ždrijela. Šupljina je obložena sluznicom iz čijih se epitelnih stanica razvija planocelularni karcinom. To je najčešće maligni tumor usne šupljine.

Iako je etiologija raka nepoznata, epidemiološki podaci jasno upućuju na to da je karcinom sluznice usne šupljine prvenstveno bolest osoba koje redovito konzumiraju alkohol i puše, češće u muškaraca iznad 40 godina. 

Danas se kao uzrok raka više ne smatraju pokvareni zubi, proteza, loša higijena usne šupljine ili iritirajući oštri zubi. Kod nas žvakanje duhana nema veliki značenje. 

Bez obzira gdje u usnoj šupljini, karcinom, uvijek započinje kao lezija (ranica) na sluznici. 

Pojavljuje se kao prekancerozna lezija (neposredno prije karcinoma) u obliku eritroplakije (crvena lezija) ili lenkoplakije (bijela lezija). 

Treba napomenuti da nisu sve bijele lezije pred stadij karcinoma, što je bitno za ranu dijagnozu. Karcinom se najčešće pojavljuje na dnu usta, na jeziku i iza kutnjaka i umnjaka (retromolarno). Iako se radi o tumoru koji je dobro pristupačan za inspekciju (pregled golim okom), kod nas se otkriva tek u 25% slučajeva. 

Većinom je povećani limfni čvor na vratu prvi simptom. Tumor na dnu usne šupljine (ispod jezika) može izazvati zastoj sline i otekline submandubularne žlijezde (jedna od žlijezda slinovnica) jer se uraste u njen izvodni kanal. 

Širenjem tumor zahvaća i jezik i zubno meso i samu čeljust. Važno je da pri pregledu usne šupljine, zato bolesnik podigne jezik da bi se tumor što ranije uočio.

Ako se tumor nalazi na jeziku (s njegove bočne strane) on počinje kao crvena ranica i peče pri uzimanju začinjene hrane. 

Kasnije jezik postaje teže pokretan, a metastaze su česte zbog neprestanog pomicanja jezika. Treba napomenuti da nisu sve ranice na jeziku karcinomi, najčešće nisu, ali dugotrajne lezije uzdignutih rubova svakako treba pregledati liječnik. 

Tumor na dijelu usne šupljine iza kutnjaka (retromolarno) izaziva refleksnu bol u uhu smetnje pri gutanju i otežano otvaranje usta. Širi se na krajnike i na jezik.

Karcinom se dijagnosticira inspekcijom i biopsijom (komadić tkiva se pregleda mikroskopom).

Liječi se kirurški, zračenjem ili kombinirano Mali tumori (do 2 cm) bez metastaze na vratu mogu se u visokom postotku (80%) izliječiti operacijom. Ako je tumor do 4 cm veličine, u 50% slučajeva operacija je isto uspješna. 

Opsežniji tumori traže commando operaciju (odstranjuje se tumor, limfni čvorovi iste strane vrata i dio donje čeljusti, jugularne vene, vratni mišić i žlijezde slinovnice). 

Provodi se i postoperativno zračenje. Izgledi za izlječenje su svega 20%. Značajnu ulogu u liječenju ima što ranija dijagnoza tumora (otkrivanje) i naravno preventiva (sprječavanje pojave tumora tako da se uklone uzroci koji do njega dovode). 

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org